Spijt van het moederschap? Het bestaat, check deze bestseller

spijt, moederschap, kinderwens, twijfel

spijt van het moederschap

Spijt hebben van je kinderen. Het komt voor, maar in het geniep. Het moederschap is heilig.

“Ik verlang naar de dag waarop vrouwen geen moeder hoeven te zijn en hiervoor in ruil niets moeten bewijzen. Dat ze gewoon mogen zijn wie ze zijn.” – Orna Donath

Interessant leesvoer: Regretting motherhood (PDF studie), artikel LINDA of Volkskrant. Geschreven door sociologe Orna Donath (40) uit Israel. Het land waar vrouwen gemiddeld drie kinderen krijgen. Zelf heeft en wil ze geen kinderen. De reacties op haar boek zijn overdonderend. Van woede en afschuw tot intense dankbaarheid voor het doorbreken van het taboe.

moederschap, spijt, kinderwens, twijfel, balen

Spijt van het moederschap

Waar hebben die moeders spijt van?

  1. Oneindige verantwoordelijkheid
  2. Het moederschap past hen niet

Nummer 1, die begrijp ik heul goed. De eerste keer dat ik er last van had, overviel het me. Natuurlijk is de verantwoordelijkheid voor een kind enorm. Duh. Levenslang, 24/7 enzo. Toch was ik verbaasd, ik behoor de groep dames die zeker weet dat ze moeder wil zijn. 100% zeker.

Ik ben dolblij met m’n dochter maar de oneindige verantwoordelijkheid en de angsten die daaraan verbonden zitten? Bah.

Bovendien zijn kinderen belachelijk kwetsbaar. Ik trek op een doordeweekse ochtend de deur dicht, denk in nanoseconde: Huh? Hij klemt. Lijkt wel of er een winegum tussen zit. Geef nog een extra rukje en meisje Vesper (3 jr) krijst. Het is geen winegum maar haar mollige kleutervingertje. Bah.

Amsterdamse trappen, openstaande ramen op 1 hoog, enge mannen, stukjes wortel, enge glijbanen, enge messen, Amsterdamse fietsers. Bah.

Bovendien ben ik niet de enige die zich zorgen maakt. Mijn moeder maakt zich ook zorgen: “Wat moet zo’n klein kind in zo’n grote stad? Gaat ze daar straks echt rondfietsen?”

Nope. Ik denk:
“No way. Mijn kostbare dochter tussen Amsterdamse fietsers? Koekwauzen die gaatjes zien in het stoplicht-peloton, waar Mark Cavendish zich niet aan zou wagen. No fokking way.” 
Maar ik zeg: “Natuurlijk mam, dat doen al die kindjes.”

Na achttien jaar houdt je zorgplicht op, maar gevoelsmatig gaat het de rest van je leven door.

Een moeder is zo gelukkig als haar ongelukkigste kind.

Bah.

Dat gezegd hebbende ben ik zielsgelukkig met m’n dochter. Lieve omnipotente energie, god, allah, jaweh, boeddha, laat het nog lang zo blijven. Please, please, please. Laat me nog jaren om 8.00 uur ’s ochtends knuffelen en dierenliedjes zingen terwijl ik eigenlijk liever zou uitkateren.

kinderwens, spijt, moederschap, twijfel

Hoe weet je of het moederschap jou past?

Deze complexe levensvraag breek ik op in twee mogelijkheden: Je weet het zeker of je twijfelt. Dit weten en deze twijfel gebeurt intuïtief, dat komt van binnenuit. Er zijn grofweg drie opties:

1. Wil kinderen
2. Weet het niet
3. Geen kinderwens

kinderwens, moeder, moederschap, spijt

1 Kinderen? Ja graag

Gefeliciteerd als je zeker weet dat je moeder wilt worden. Dan is je doel duidelijk. Rest alleen nog de vraag: hoe? Hoe word je moeder als je geen partner hebt, of als je vriend (nog) niet wil?
Door via kleine experimenten met verschillende soorten moederschap, te achterhalen wat er bij jou past.

Come again? Experimenteren met verschillende soorten moederschap?

Jep. Niet zwanger worden, maar door actief informatie te verzamelen. Dus lezen over eicellen invriezen, naar een info-avond over co-ouderschap, koffie drinken met een solomoeder.
Daarnaast kun je zelf verhalen maken (Check die schrijfopdrachten onderaan het vorige blog). Verschillende scenario’s uitwerken.Wachten op vriend? Uitmaken met vriend? Eigen pad naast dat van vriend? Natuurlijk ben je ook van harte welkom bij mij voor een goed gesprek over waar je nu staat. Geef je hier op voor de waardevolle edoch kosteloze KinderwensScan.

kinderwens, twijfel, spijt, stiekem zwanger worden, vruchtbaarheid vrouwen

2 Twijfel over wel/geen kinderen

Twijfel is niet kunnen kiezen. In dit geval tussen twee opties, die beiden onomkeerbaar en levensbepalend zijn.

Lekker dan.

Ellendige situatie. Je gedachten ping-pongen nonstop tegen je hersenpan maar er komt niets nieuws. Alleen maar herhaling: Zal ik het doen? Of zal ik het niet doen?

Advies van beslishulp Evelien is zeker weer experimenteren met de verschillende opties?

Ja. Maar.
Onze samenleving waardeert kindvrije vrouwen anders dan moeders.

Minder.

Moeders zijn heilig, het moederschap zaligmakend en bovenal is het de norm.

De norm voor vrouwen is kinderen krijgen.

Als je geen moeder wil worden, dan is er iets mis met je. Je bent een carriere tijger, katten-vrouwtje, of simpelweg geen relatiemateriaal. Terwijl het helemaal jouw, en alleen jouw, besluit is om moeder te worden of niet. Kindvrij blijven is een volwaardige, legitieme, prima keus. Helemaal als het moederschap niet bij je past.

Daarom is het zo goed dat het boek Regretting Motherhood er is. We hebben recht op realistische verwachtingen van moederschap.

Een volledig plaatje waar ook de narigheid en ellende op te zien is, niet alleen de roze wolk.

Onderzoek je twijfel.

Heb je werkelijk geen idee?

Dan wordt het toch gewoon knullig oefenen met andermans kinderen. Daarbij in de buurt zijn, je tanteschap ten gelde maken of jezelf aanmelden voor de voorleesexpres. Verhalen maken voor in de verre toekomst. Misschien vind je babies niets, maar ze zijn maar kort zo klein, vind je adolescenten wel interessant?

Of is het: ik wil wel kinderen maar alleen als…

Alleen als hij ook kinderen wil. Of alleen als ik De Ware (Mr Goed Genoeg remember) vind om het samen mee te doen. Of alleen als het kind gezond is. Of alleen als ik voldoende financiële armslag heb of alleen als ik de juiste woonruimte vind.

De voorwaarden die jij aan jouw moederschap stelt, die zijn niet goed of fout. Het is zoals het is. Het is wat jij nodig hebt om het moederschap voor jou passend te maken.

spijt, kinderwens, kinderloos, kindvrij, moeder

3 Kinderen? Nee bedankt

Ze komen eraan, het kindvrije leger. Al in 2013 kopte TIME The Childfree lifewhen having it all means not having children. 1 op de 5 vrouwen geboren in 1985 zal geen kinderen krijgen (Bron: LINDA nr. 151)

Maar toch, als je nu kiest voor kindvrij en je bent tussen de 35 en 45 jaar, dan ben jij de exoot. In het goede geval de Paradijsvogel, in het slechte geval de oude vrijster.

Kiezen voor kindvrij betekent: impertinente vragen, meewarrige blikken, onbegrip, geen reden om familiezooi te bewaren, je erfenis anders regelen, uitleggen en nog eens uitleggen, onbegrip en jep weer eens wat uitleggen, vriendschappen zien verwateren door de komst van andermans kinderen. En op een gegeven moment houdt dat ook weer op. Dan accepteert je omgeving je keus. He, he.

kinderwens, spijt, pussy power

Conclusie

Je bent vrij om te kiezen. Die keuzevrijheid geeft keuzestress, maar het is beter dan gedwongen worden. Als je zelf niet kiest dan maakt het leven de keus voor je. En daar moet je dan mee leven. Leren leven.

Ik sluit mezelf aan bij Orna: een vrouw mag zijn wie ze wil, zonder dat ze iets hoeft te bewijzen.

Daarnaast zet ik mezelf graag in voor vrede tussen vrouwen onderling. Moeders en kindvrije vrouwen alike,  ze zijn me beiden even dierbaar. Mijn dochter en ik houden van allemaal evenveel en we hebben ze allemaal evenzeer nodig om onszelf geliefd, gesteund en geborgen te voelen.

 

3 plezante, praktische tips om moeder te worden, zonder (je) vriend

kinderwens, zwanger worden, leuke dingen doen, tips

Plezante zaken voor je privé-leven

Leuke dingen doen, voor een vers perspectief

Ze leefden nog lang en gelukkig. Prima beginzin voor een verhaal, want wilikeenkind.nl start daar waar sprookjes stoppen. De drie lieve dingen voor jezelf om te doen zijn:

1 Drie specifieke schrijfopdrachten

2 Jezelf met anderen vergelijken, maar dan echt

3 Simpel stappenplan volgen voor kleine experimenten

Hoe vind je De Ware voor je kinderwens? De waarde van een verloren ideaal

de Ware, romantisch liefdesideaal, kinderwens

De Ware bestaat niet

De Ware bestaat niet echt, het is een ideaal.

Het heersende ideaal in onze samenleving. Een waar we moeilijk mee uit de voeten kunnen, aldus ikzelf in NRC. Vrouwen stellen hun kinderwens uit omdat ze wachten op de Ware. Totdat ze Hem tegenkomen, of totdat Hij wel wel. De Ware is geen werkbaar ideaal, het is iets waar je op wacht.

Terwijl we ondertussen toch zouden moeten weten dat relaties, intermenselijk contact, betekenen dat je aan de slag moet. Relaties vragen om onderhoud; aandacht en tijd. Verandering van leeftijd, andere levensfases, persoonlijke groei, lichamelijk verval; het leven is mooi en veranderlijk.

Maar het blijft wel werken.

De Ware Liefde in NRC en de ingezonden brief

Ware liefde, kinderwens, NRC

YAY, ik sta in het NRC

Afgelopen moederdag stond mijn opiniestuk in NRC.

Moeders, wacht niet op De Ware liefde

De strekking van mijn betoog:

Het romantisch liefdesideaal veroorzaakt uitstelgedrag bij vrouwen die graag een kind willen. Ze wachten tot ze De Ware tegenkomen of tot hun vriend wel kinderen wil. Dat beeld van De Ware creëert valse verwachtingen. Zowel voor singles als voor mensen in relaties.

In Nederland anno 2017, woont de helft van de kinderen niet bij een gehuwde vader en moeder.

7 Levenslessen voor vrouwen met een kinderwens

kinderwens, bevrijding,

break free life lessons

7 Levenslessen voor vrouwen die graag een kind willen en geen lief hebben om dat samen mee te doen, is dat nodig? Zeker want ze zitten gevangen in het perfecte plaatje van zo’n gelukkig gezin.

Gezinsgeluk zoals in de rookworst-reclame.

De ironie van het leven. Jaren probeer je om niet zwanger te worden, zit je in de piepzak of haal je een morningafterpil, om jezelf nu vertwijfeld af te vragen of je wel vruchtbaar bent. Jarenlang denk je: ik kom Hem tegen en dan maken we een dikke lovebaby. Zo hoort dat. Kindje als bekroning op de liefde. Want wat is het alternatief?

Internationale Vrouwendag 2017

spermadonor, donoren, internationale vrouwendag,

Een bloemetje voor vrouwen

Internationale Vrouwendag Hiep, Hiep, Hoezeee

Hiep Hoezee voor alle lieve, leuke, lekkere ladies. Dat de 21ste eeuw maar onze eeuw moge worden. Daarvoor is het wel belangrijk dat we voldoende kinderen krijgen.

1 op 5 vrouwen geboren in 1985 zal kinderloos blijven. In 1944 was dit nog 1 op 10.

Hoogopgeleide vrouwen hebben minder kans op kinderen, blijkt uit het onderzoek gezinsvorming 2013. Daarin wordt onderwijs de beste vorm van anticonceptie genoemd.

Het beste alternatief voor stiekem zwanger worden

stiekem zwanger, verantwoordelijkheid

Verantwoordelijkheid? Moi?

Stiekem zwanger worden, 5 tips van een ervaringsdeskundige bevatte wat onduidelijkheden, bleek uit reacties. Waar zaten mensen mee?

  1. Als mannen nee zeggen dan bedoelen ze geen ja, dan bedoelen ze nee
  2. Wat Evelien het verschil tussen stiekem en stiekem noemt, is het verschil tussen stiekem en eerlijk
  3. Evelien is geen ervaringsdeskundige want nooit stiekem zwanger geweest

Stiekem zwanger worden, 5 tips van iemand met ervaring

stiekem zwanger worden

Stiekem zwanger worden?

‘Stiekem zwanger worden. Gewoon per ongeluk expres zwanger van hem worden, dat zou ik doen als ik jou was.’

Advies dat ik niet 1 x kreeg, maar wel 117 keer. Van goede vrienden en vage bekenden, van vrouwen en mannen. Maar hoe je dat dan doet, gewoon-per-ongeluk-expres-stiekem-zwanger worden, dat zeggen ze er niet bij. En hoe het afloopt ook niet.
‘Dan zie je daarna wel verder.’

Ja.
Sowieso.
Je leven gaat daarna gewoon door, op de wankele fundamenten van stiekem zwanger worden. Maar word je daar gelukkig van? Dat is de hamvraag van vrouwen die overwegen stiekem zwanger te worden.

Ik heb het zelf overwogen, stiekem zwanger worden, dus ik weet waar ik het over heb.

Het Kinderwens Kompas vraagt een investering van je. Hoe weet je of jij er verder mee komt?

Voor mij?

“Ik ben 37 en voel aan de ene kant heel duidelijk dat ik een kind wil. Aan de andere kant; het zit niet in m’n karakter en ik voel de behoefte niet om dit alleen doen. En ik voel ook niets voor co-ouderschap met een niet-romantische partner.
Ik vraag mezelf af of ik verder kan komen door nadenken en praten. Zit de weg niet veel meer in stappen zetten en dan kijken hoe het voelt? Ik merk dat ik nadenkende, vooral over grote thema’s steeds voors en tegens blijf vinden.

Wat denk jij dat de dag me zal opleveren?”

– Elles uit Utrecht

Daarom hou ik van mijn doelgroep: slimme single ladies. Die slaan niet zomaar 150 euro stuk op een masterclass innerlijk kompas kalibreren. Nope, die willen weten wat het ze oplevert. En terecht.