Sappig Verhaal

Sappig Verhaal

De ochtend van 19 juni 2007. In bed na een gepassioneerde nacht. Ik vraag mijn minnaar of hij mij een kind wil geven.

Zijn antwoord: ‘Ik denk niet dat mijn vriendin dat leuk zou vinden.’

True, true.

Dat ik hem na 10 jaar minnaressenschap om een kind vroeg, geeft wel aan hoezeer ik in de war was. Als minnares ben je niet de Ware. Technisch gezien ben je single. In al die jaren dat ik droomde over Hem, Zout op mijn huid 19 keer herlas en 7 dagboeken volschreef, was ik de realiteit uit het oog verloren.

Ik ben vast niet de enige single die wel ouder wordt, maar niet wijzer

Vanaf mijn dertigste stelde ik mijn kinderwens nog éven uit. Eerst de Ware tegenkomen. Maar met het verstrijken van de tijd werd de druk groter. Ik belandde in een vicieuze cirkel: de Ware zoeken, een kind willen, potentiële Ware kandidaten onder druk zetten, weer single zijn, de Ware zoeken, wanhopig een kind willen.

Achteraf gezien werd mijn gedrag ingegeven door 3 misverstanden:

1. Het leven is: dagen vullen met denken en dromen over Hem. Mijn 7 dagboeken vormen het bewijs van de tijd en energie die ik hieraan besteedde.

2.  Het leven, en ook de liefde, is pats-boem meteen duidelijk. Ik gaf prille relaties geen kans omdat ik geen tijd nam om ze op te bouwen. Ondanks mijn belabberde track record (zie kindervraag aan minnaar) achtte ik mezelf capabel genoeg om potentiële partners in een nanoseconde te beoordelen. Eerste date geen chemie? Leuk je te ontmoeten, maar zoals ze in Brabant zeggen: houdoe en bedankt. En door naar de volgende.

3. Het miserabele subtotaal van mijn leven (geen man, geen kinderen) is de schuld van anderen. Specifieker: de schuld van mannen en de schuld van het toeval.

Misverstanden zijn belemmerende overtuigingen: zet ze overboord

Een overtuiging lijkt voor degene die hem heeft op een feit, terwijl het tegendeel waar is. Een feit is wat er werkelijk gebeurt. Een overtuiging is jouw hardnekkige idee over wat er kan gebeuren. Hoewel ik een ander leven wilde, bleef ik doen wat ik al deed.

Totdat mijn zeker-weten veranderde in niet-zo-zeker-weten. Zijn mannen slappe zakken? Of zijn mannen ook gewoon maar mensen? Is het toeval dat ik geen vriend heb? Ik begon te twijfelen aan mijn overtuigingen. Die twijfel hield jaren aan en werd sterker, om tot slot te veranderden in radeloosheid. Ik was een vrouw in de war. Zó in de war dat ik naar een psycholoog ging. Daar werd ik mezelf bewust van mijn contraproductieve denk- en gedragspatronen.

Moet je leven anders? Vergeet je overtuigingen en zoek nieuwe inzichten

Stoppen met je overtuigingen te geloven is simpel: ze verdwijnen zodra je doorziet dat het overtuigingen zijn. Maar wat komt er in de plaats van die afgedankte overtuigingen? Hoe vul je de dagen als je niet gaat zitten dromen en denken, niet de schuld aan anderen kan geven en liefde niet meer pats-boem duidelijk is? Dan moet je jezelf opnieuw uitvinden.
Dat jezelf uitvinden is een proces. Het gaat met vallen en opstaan. Het is twee stappen vooruit en drie naar achteren. Het is werken: interessant en hard aan jezelf werken.

In de jaren dat ik daarmee bezig was deed ik drie waardevolle inzichten op:

1. Beperk je denken en dromen tot een minimum. Alleen mensen die doen tellen mee in het echte leven.
2. De Ware liefde is niet de ander: de Ware ben je zelf.
3. Als je dingen doet, jezelf kent en waardeert, krijgen prille relaties de kans om te groeien. Daar moet je dan wel zelf aan werken.

Die inzichten werken alléén als je ze in praktijk brengt

In de jaren dat ik obsessief bezig was met mijn kinderwens, heb ik veel gelezen en geleerd, maar vooral gedaan.
Ik schreef een vriend met het verzoek om sperma, date-te homowensvaders, werd geïnsemineerd bij de spermabank en verkreeg massa’s zelfkennis door trainingen in persoonlijke ontwikkeling. Ik sprak experts; van gynaecologen en psychologen tot wijze vrouwen, professoren en kunstenaars. Al die ervaring en studie gebruik ik nu om vrouwen te helpen die in mijn schuitje zitten.

Werk maken van je privé-leven bespaart je jaren van piekeren en dralen

De uitkomst van je leven is altijd ongewis, maar het levenspad dat je bewandelt? Die plattegrond maak je zelf. Maar het gaat niet vanzelf, je moet wel in actie komen. Op tijd de juiste dingen doen. Wil jij carrière maken in privé zaken? Geef je op voor de KinderwensScan. Dat is een gratis persoonlijk gesprek van een half uur, waarin we samen jouw situatie onderzoeken.

 

Avondrood 2013, in de auto terug van een weekje Ardennen

Ik vraag mijn lief of hij met mij een IVF traject in wil gaan.
Hij zegt: ‘Ja, dat wil ik wel. Want zelfs áls het mis gaat tussen ons, denk ik dat we nog steeds goed met elkaar zullen omgaan.’

 

PS

IVF gelukt, 1 eitje geoogst, 1 dochter Vesper, 1 papa in zijn eigen huis, 1 lucky bastard mommy in haar eigen woongroep. We delen de zorg, we doen veel samen en ook veel apart. Ik heb er hard voor gewerkt. Ik ben over m’n eigen schaduw heen gesprongen. Ik had het vooraf nooit zó bedacht, maar het blijkt ideaal voor mij.