– Online academie –

Kinderwens Kompas

BONUS

Samen op reis met het Kinderwens Kompas
In 3 maanden DUIDELIJKHEID

Met dit traject maken we samen een reis. Langs je verleden en hoe je daar terecht kwam, via het heden dat je voor onverwachte uitdagingen stelt, op weg naar een rooskleurige toekomst. Het wordt één groot avontuur.

Het ideale plaatj loslaten is lastig. Het plaatje van een liefdevolle standaard gezin domineert. Ondanks dat lang niet alle gezinnen liefdevol zijn, 40 % sneuvelt, en dat er in de praktijk meerdere wegen naar Rome leiden.

Het is moeilijk om in je eentje het juiste antwoord te geven op het kinderwensvraagstuk.

Maar gelukkig ben je niet alleen, we zijn samen en ik help je.

Niet nog meer denken,  maar INTUITIE door voelen en experimenteren

Je kunt eindeloos nadenken over je kinderwens: ”Wat wil ik en waarom?” Voldoende stof om jaren, zelfs decennia te vullen. Ik kan het weten: ik heb mezelf 10 jaar bezonnen op mijn kinderwens. Kostbare jaren waarin ik wel ouder werd, maar niet wijzer.

Bezinning is goed, maar een het nemen van het juiste besluit vereist dat je vaart op jouw innerlijke kompas.

Centraal in Kinderwens Kompas staan dan ook intuitie en besliskunde. En samen doen, want dat is dé manier om plezier te krijgen in je kinderwens.

Ik sprak een kinderloze vrouw van vijftig die zei: “Ik ben niet op mijn dertigste aan tafel gaan zitten om de voor- en nadelen van het moederschap te bestuderen en vervolgens te besluiten kinderloos te blijven. Het was een voortslepend niet-kiezen; een non-keuze die in mijn leven is geslopen. Het klassieke geval: van uitstel, komt afstel.”

Wij doen dat anders. We nemen twee maanden de tijd voor bezinning. Ruimte en aandacht voor de twijfels, voor onderliggende drijfveren en angsten.

Het is een proces. Het KinderwensKompas gaat ervanuit dat jij de enige bent die de vraag kunt beantwoorden: Wil ik wel een kind of wil ik geen kind?

Jij bent de enige die het antwoord op die vraag bezit. Ja, je leest het goed, het antwoord zit er al. Alleen ligt het niet aan de oppervlakte. Het zit verborgen achter persoonlijk shizzle, achter verwachtingen van anderen, van jezelf van de samenleving. Ingeklemd tussen andere verlangens (die naar een relatie of die naar autonomie of vrijheid) en je nu nog onbekende drijfveren of angsten.

Ruimte, richting en actie = succes

Dit Kompas begeleidt jou op je persoonlijke reis. Met behulp van oefeningen, testjes en begeleide meditaties, werk je aan contact maken met je intuitie.

Je verzamelt alle informatie met betrekking tot je priveleven: welke mogelijkheden zijn er, wat past er bij jouw karakter, je omgeving en je fysieke feiten? Het is leuk om te doen en goed om te weten.

We werken aan jouw toekomstdroom. De stap-voor-stap opzet zorgt voor inzicht, overzicht en structuur. Je krijgt grip op je leven.

Je staat aan het roer en je weet welke richting je op gaat.

Na het Kompas is de twijfel en het gepieker voorbij. Dan heb je duidelijkheid.

Het fundament waarop je jouw toekomst kunt bouwen.

Vol zelfvertrouwen, zonder angst voor spijt later.

De reis

Twaalf jaar geleden liep ik huilend weg op de kleuterverjaardag van het dochtertje van een goede vriendin. Ik was labiel en had al m’n moed verzameld om te gaan. Ik vond dat ik moest gaan omdat ik anders geen goede vriendin was.

Alsof het feestje van een driejarige mijn verdriet tijdelijk zou uitschakelen. Nope. Binnen een half uur stond ik brullend buiten, zowel de aanwezige kleuters als ouders, in verbijstering achterlatend. In die jaren heb ik regelmatig gebruld, gebeden en gevloekt.

Vandaag help ik mensen met het nemen van beslissingen over hun kinderwens. Ik vind het fijn om anderen te begeleiden op hun reis. Het geeft me voldoening en maakt me gelukkig. Mijn verdriet, geworstel en woede zet ik om in iets constructiefs. Ik ben superblij dat mijn persoonlijkheid en m’n achtergrond als cultuurwetenschapper samenvallen met mijn levenservaring en dat de som daarvan is:

Beslishulp zijn voor slimme mensen.

Ik wens je een goede reis,

Evelien Isabella de Jong
evelien@wilikeenkind.nl 

Enneagramtest

De enneagramtest is een persoonlijkheidstest die inzicht geeft in je drijfveren en motivatie. Mooi meegenomen: deze test vertelt je wat er allemaal mis is met je, wat je valkuilen zijn, welk vluchtgedrag je vanzelf vertoont 😉

De test bestaat uit 144 stellingen, 2 zinnen, waarvan jij de zin kiest die jou het beste past. In het instructiefilmpje zie je hoe je de test maakt.

TIP Zorg dat je uitgerust bent. De tijd hebt. Maak de test alleen, niet in het bijzijn van anderen en niet onder invloed van drank, drugs of hoogoplopende emoties.

Uitleg enneagramtest

Hieronder vind je verdiepend materiaal over jouw persoonlijkheidstype.

Neem bij het lezen daarvan, deze vragen mee:
– Wat verrast je?
– Wat is herkenbaar?
– Op welke manier is dit relevant bij het beantwoorden van het het kinderwensvraagstuk?
– Denk ook na over je laagste score, want daar kun je juist jezelf bewust worden van gedrag dat je mist.

(Ik illustreer het even met mezelf als voorbeeld, is duidelijker)
Mijn eyeopener was toen ik erachter kwam dat ik als levensgenieter (type 7) op de vlucht sla als het ellendig wordt. Ik ben iemand die pijn vermijd voor mezelf, dus lang dacht ik mijn onvervulde kinderwens en het verdriet daarover het beste te bestrijden met opstaan.

Waar is het feestje? Niet hier, oh dan ga ik ergens anders staan. (<— zo was ik vroeger, nu laat ik de pijn toe, ook al ben ik nog steeds een type 7 😉

De laagste score de eerste keer dat ik deze test maakte was op type 5. Gechargeerd gezegd ben ik iemand die direct en impulsief reageert, op alles dat beweegt. De onderontwikkelde waarnemer (type 5) leerde mij dat ik beter af ten toe kan zeggen: daar slaap ik een nachtje over.

Alleen al daar mezelf bewust van zijn, maakt dat ik met het aanleren van het zinnetje ‘daar denk ik nog even over na’, en met m’n mond houden tijdens vergaderingen, beter in staat ben om consequenties te overzien.

Dat doe ik tegenwoordig meer en ik maak de test af en toe nog eens om te bezien of ik een beetje balans weet te bewaren tussen al die verschillende types.

Het is dus helemaal niet erg om ergens hoog op te scoren of heel laag op 1 type, maar het is handig om jezelf hiervan bewust te zijn omdat je dan valkuilen en zelfsabotage kunt voorkomen.

Bovendien is dit geen wetenschappelijke test die je karakter vaststelt, maar een instrument. Een middel om te achterhalen waar je jezelf in je gedrag bewust van kunt zijn en wat je zou willen bijsturen en waarom.

Wil ik een kind of niet? Introductie begeleide meditaties

Samen werken aan achterhalen wat je werkelijk wenst, is prettig. Het proces kan ook eenzaam maken en dan biedt zusterschap waardevolle steun. 

LET OP: Het proces doe je alleen, het resultaat van je proces deel je met elkaar. Zonder te vragen om feedbak of te oordelen. Je kunt vragen om troost en verbinding maar niet om oplossingen of verdieping van bepaalde problemen. Wees algemeen en vaag over je emoties (ook als het gaat om negatieve gevoelens en verdriet)

Dit proces is niet iets dat je van buitenaf bestudeert. Je ervaart het, in hoofd en in hart. Door het luisteren naar begeleide meditaties en het maken van de opdrachten en de oefeningen. 

Je kunt het antwoord niet bedenken, maar je zult het voelen. Stap voor stap zul je ontwarren wat jouw werkelijke verlangen is. 

Als je ’t verlangen helder hebt, dan kun je het daarna in de weegschaal leggen, en afwegen tegen je situatie. Hoe verhoudt de wens zich ten opzichte van jouw sociale omstandigheden, je persoonlijke context. 

Het lijkt misschien lastig om gedachten en gevoelens van elkaar te scheiden. Vaak is een kinderwensvraagstuk een grote wazige brei. Alles hangt samen.

Je lijf triggert gedachten en je gedachten triggeren emoties. 

Benoem je emoties, geef ze een label, een naam. Dat mag eloquent maar je mag ook deze vier basisemoties gebruiken: 

– boos

– blij

– bang

– verdrietig 

Uit elkaar halen wat, waar vandaan komt, kan met behulp van de empathiekaart. Met behulp van die empathiekaart kun je onderscheid maken wat van buiten komt, en wat er in jou zit. 

Bij het nemen van je besluit zijn de externe factoren van belang (liefde/relatie, werk, woning, geld, sociaal vangnet, verwachtingen van anderen) maar voor het voelen wat je zelf wil, niet.  Zelfs je gezondheid of mentale gesteldheid behoren in dit geval tot de externe factoren want die bepalen niet wat jouw hartewens is voor jezelf. Daar gaat het om. Wat is jouw hartewens?

Huilen mag. 

Het hoort erbij. Emoties en moe zijn van alle grote gevoelens dat is okay. Je zult door dit proces aan te gaan op een gegeven moment meer in de war zijn dan ervoor. Ook dat is okay. Het is intense materie. Delicaat onderwerp. Levensbepalend er staat veel op het spel. 

Rustig ademen en de tijd nemen.

Het kan vervelend voelen om langzaam te gaan in het begin, maar je hebt rust nodig om alles aandacht te kunnen geven. De tijd nemen brengt uiteindelijk helderheid. 

Ben je in war? Blijf realistisch, vertrouw erop dat je aan het einde van deze 90 dagen wijzer zult zijn dan aan het begin

overtuigen, partner, kinderwens, vriend wil niet

Liefdeslessen

De liefde is essentieel in dit traject. We onderscheiden 3 soorten liefde:

1. Familie en vrienden. De Ware Liefde ben je zelf, maar altijd in relatie tot anderen. Hoe verhoud jij jezelf tot de mensen waar je van houdt?

2. De liefde en jij. Zowel zelfcompassie, als empathisch vermogen, als vaste waarden die jij liefhebt (je kernwaarden)

3. Romantische liefde. De liefde waar iedereen automatisch aan denkt als je denkt aan kinderen krijgen: Het Romantisch LiefdesIdeaal.

Verbinding met je naasten, zelfliefde en een werkbaar liefdesideaal in de romantiek, dat zijn de 3 liefdes waarmee we hieronder werken.

Liefs,

Evelien

Je ouders houden zielsveel van je, ze willen niets liever dan dat jij gelukkig bent. Als ouder ben je zo gelukkig als je ongelukkigste kind, zegt men.
Maar ook… Familiesystemen, verborgen gebreken (vreemdgaan of drankmisbruik) en verborgen patronen; niets menselijks blijft ons bespaard 😉

Maak een genogram. <— instructie site

Gebruik een groot vel papier (A2 of A3) en schrijf uit wat je weet van je ouders en hun ouders.

Eerst alle feitelijke informatie. Vervolgens bestudeer je emotionele en psychologische aspecten. Neem hier zo’n 3 kwartier a 1 uur de tijd voor.

De 75 jaar durende studie naar GELUK

Liefde is meer dan romantiek. Dat is wetenschappelijk aangetoond. Goede relaties, meer dan geld of beroemd zijn, maakt gelukkig.
Dat toont deze meer dan 80jaar lopende studie van Harvard.

Het gaat niet zozeer om grote aantallen, maar de kwaliteit van de relaties die je hebt. Die zijn bepalend voor de kwaliteit van je leven.

Liefde deel 2 – Zelfliefde aka De ware liefde ben je zelf

Over kernwaarden, de hoogte en dieptepunten van je leven, empathisch vermogen en een quickfix om tot rust te komen.

 

Waar hou jij van? Maar echt (niveau levensbelang)

Welke waarden zijn van essentieel belang voor jou in je leven? Kortom de liefde die je voelt niet voor een ander mensen maar voor bepaalde waarden in je leven.

De dingen die jij belangrijk vindt en die een rode draad door je leven vormen.

Niet alles is even belangrijk. Sommige zaken zijn voor jou van levensbelang terwijl ze voor een ander verwaarloosbaar zijn.

Kernwaarden zijn je interne drijfveren. Je persoonlijke moraal, je ethische kompas. Het zijn de waarden die je tijdens een opvoeding zou meegeven aan je kind. Je kernwaarden bevatten het ‘WAAROM’ voor jou. De reden dat je dingen doet, jouw persoonlijke overtuigingen.

Je kiest kernwaarden op gevoel. Intuitief. Er is geen goed en geen fout, alleen wat jij wil en dat mag ook wel eens.

Het is zoals het is.

opdracht:

Kies 3 (tot 5) kernwaarden uit en beschrijf wat die woorden voor jou betekenen. Heb je een kernwaarde die er niet tussen staat? Voel je vrij om die toe te voegen. 

Je eigen kernwaarde verzinnen, mag. Moet zelfs 😉

Voorbeeld Evelien:

1. Levenslust = Dagelijks vol zin in de aankomende dag beginnen

2. Nieuwsgierigheid = Nieuwe dingen leren, doen, ervaren

3. Gezamenlijkheid = Samen met anderen leven, zorgen en delen

Nu jij!

Zelfliefde quickfixes

Twee ultra korte video’s die je leven verbeteren. De RSA Empathy en hoe je jouw Monkey Mind tot rust brengt. Direct toepasbaar en met iedereen te delen.

Empathisch vermogen (in 2 minuten)

Deze korte video heeft de capaciteit om je leven te veranderen. Dit is hoe empathisch vermogen werkt.

Dit is hoe je troost vraagt.

Dit is hoe je troost biedt.

Dit is hoe we uiteindelijk wereldvrede zullen bewerkstelligen, maar laten we beginnen met onze eigen privelevens 😉 

Deel deze video met iedereen die je kent. De tekst is van Dr. Brene Brown, de prachtige animatie van Katie Davis.

Rust in je hoofd (in 2 minuten)

Valt mediteren je zwaar?  

Misschien probeer je het te hard. Werkt niet hard mediteren. Volgens deze Tibetaanse monnik kun je altijd overal mediteren. 1 a 2 minuten. 

Train je monkey mind met deze tip. 

Liefde deel 3 – Romantische liefde aka da modderfokker

Over leren van je ex-en, over hechtingsstijl en daten of een relatie (z)onder druk van je kinderwens.

 

Wat leer je van je ex-en?

Zelf was mijn datingsgeschiedenis er een van barmannen, muzikanten en kunstenaars. Niks ten nadele van die mannen, maar wat ik steeds deed was feestvieren. Spanning opzoeken. Avonturen beleven.

Met flierefluiters.

Maar dan wel teleurgesteld zijn als hij er niet voor me was, als ik hulp nodig had. Bij familiebezoekjes. Feestdagen activiteiten. 

Ik zocht geborgenheid maar ging voor passie en spanning. Dat wat ik wilde kwam niet overeen met wat ik steeds deed. 

Wat deed jij met je ex-vriendjes? 

En wat leer je daar van?

opdracht:

Kies 3 (tot 5) mannen uit en beschrijf wat jullie deden en wat je daarvan leert.

Voorbeeld Evelien:

1. Jan = Naar het cafe, hij blowen, ik werk voor hem zoeken. => ik zorgde voor hem, hij gedroeg zich als een klein kind.

2. Piet = Feesten, familiebezoek, luchtige leuke dingen doen => heel positief, alleen maar positief, geen ruimte voor negatieve zaken en ik miste intellectuele uitdaging. 

3. Joris = Seks. In het geniep, want z’n vriendin mocht het niet weten. => ik noemde het verslaving en vond het zielig voor mezelf als ik ermee zou stoppen want dan was ik alleen. Ik zwaaide steeds met de roman Zout op mijn huid. Hij was een vlucht voor pijn en ‘m excuus om niet dieper te kijken. 

Heb jij een Jan, Piet, Joris en Corneel? Wat vertellen die relaties jou, als je er nu met afstand op terugkijkt?

De geschiedenis van liefde

Als Cultuurwetenschapper die ooit wilde promoveren op het Romantisch Liefdesideaal, mag deze vogelvlucht niet ontbreken. 

Slechts sinds een nano-seconde in de geschiedenis van de mensheid hebben we dit ideaal. 

1 Ware, voor Alles, voor Altijd.

Da pressure. 

Er komt vast een nieuw ideaal. Woongroepen, polyamorie, leven in roedelverband, geen levenslange verbinding maar gefragmentariseerde intimiteit. Wie het weet, mag het doen; de toekomst zijn wij.

Hechtingsstijlen

Er worden 4 soorten hechtingsstijl onderscheiden in de psychiatrie. Dit zijn theoretische modellen, die zijn nooit 1-op-1 op jou toepasbaar. Van iedere stijl is er wellicht iets dat je herkent of juist helemaal niet. Waar het om gaat is dat je ernaar streeft, in the end: om veilig gehecht te zijn. 

Dat wil zeggen: je hebt positieve gedachten over jezelf en positieve gedachten over je partner.

Type 1 Zekere Hechtingsstijl

Je voelt jezelf op je gemak in relaties. Je vertrouwt je partner en vindt het prettig dat diegene jou vertrouwt en op je rekent. Je maakt je geen zorgen over alleen zijn en ook niet over de vraag of je partner je wel of niet accepteert zoals je bent. 

Type 2 Angstig vermijdende hechtingsstijl

Je geeft jezelf niet gauw bloot aan een partner. Je bent niet graag alleen, maar hebt er ook moeite mee om je partner volledig te vertrouwen of om jezelf afhankelijk op te stellen. Je bent bang om gekwetst te worden als je te vertrouwelijk wordt met je partner. 

Type 3 Afwijzend vermijdende hechtingsstijl

Je kunt jezelfs goed redden zonder nauwe emotionele banden. Het is voor jou belangrijk dat je onafhankelijk bent en dat je het gevoel hebt dat je jouw partner niet per se nodig hebt. Je stelt jezelf niet afhankelijk op en hebt liever ook niet dat je partner zich afhankelijk van jou opstelt. 

Type 4 De gepreoccupeerde hechtingsstijl

Je zou het liefst al je gevoelens delen met je partner, maar je merkt vaak dat je partner meer afstand houdt dan jij prettig vindt. Persoonlijk en vertrouwlijk contact vind je belangrijk en plezierig maar je vraagt jezelf af of je partner jou wel net zo waardeert als jij hem/haar waardeert. 

Meer weten over hechtingsstijlen?

Check het boekje Omgaan met hechtingsproblemen van Pieternel Dijkstra uit de GGZ handboeken reeks. Helder, informatief en constructief met duidelijke tips en goed onderbouwd.

Webinar: Daten/Relatie (z)onder druk van je kinderwens

 

Wat gebeurt er met je relatie als je last krijgt van het kinderwensvraagstuk en jullie zitten niet op dezelfde lijn? Of als je de datingmarkt op stapt met je kinderwens onder de arm.

Er zijn 4 factoren waardoor druk onstaat, weten is het halve werk. Met die kennis creeer je begrip voor elkaar. Aangevuld met Tips & Tricks om zo’n prille relatie goed te houden of om ook tijdens het romantisch daten je eigenbelang niet uit het oog te verliezen.