Halina Reyn las in de Vlaamse krant De Morgen over De Ongewild Kinderloze vrouw . Ze realiseerde zich opeens dat ze óók verdrietig is over haar onvervulde wens naar een gezin.  Ze dacht dat ze senang was met geen relatie en geen kans op kind. Ze heeft immers een megacarrière, een druk, zinvol leven en fijne vrienden. Ze schreef een column en trad op in DWDD.

Haar eerlijke column leverde een stortvloed van reacties op. Duizenden vrouwen herkennen het diepe verdriet van Halina. Haar verdriet is jouw kans op geluk. Hieronder leg ik uit waarom.

Geen relatie en geen kans op een kind hebben is pijnlijk en gênant.

Ongeacht successen op andere vlakken: jouw privéleven als single is niet begerenswaardig. Niet voor anderen en niet voor jezelf. Of je nou Halina Reijn heet, Kylie Minogue of Evelien de Jong.

Singles met een kinderwens doen twee dingen: ontkennen en uitstellen

Vrouwen zeggen ‘Ik ben daar nu niet mee bezig’. Dat is doen alsof het probleem niet bestaat. Of ze zeggen: ‘Ik kan er niks aan doen. Mijn prins heeft een lekke band.’ Dat is jezelf wentelen in de slachtofferrol en afwachten. Beide scenario’s zijn het basisrecept voor spijt.

Mensen hebben spijt van de dingen die ze niet deden

Niet van de dingen die ze wel deden. Je hebt spijt van gemiste kansen. Ontkennen en uitstellen veroorzaken die. Als je niet op je vijftigste wil janken over ‘had ik toen maar’ dan moet je nu een bewuste keus maken.

Wat is bewust kiezen?

Bewust betekent dat je tijd en aandacht aan een onderwerp besteedt. Vrouwen in de dertig moeten kiezen of ze wel of geen kinderen in hun leven willen. Daar dwingt die levensfase je toe. Een bewuste keus over je kinderwens maak je A) op tijd en B) met medeneming van al jouw bevindingen, gevoelens, opties en karaktereigenschappen. Een bewuste keus maken is een soort werken: je werkt aan je privéleven.

Waarom is het belangrijk dat je bewust kiest?

Life is what happens to you while you’re busy making other plans. Het dagelijks leven kent geen extra speelkwartier voor essentiële zaken. Veel vrouwen vergeten dat langdurig niet kiezen óók een keus is. Ooit verandert in nooit en daarmee in een gemiste kans. Je hoeft niet binnen een week te weten of je kinderen in co-ouderschap met de homo op de hoek wil, of toch liever zaad van onbekende donor B100. Maar je moet er wel bewust, over een langere periode, mee bezig zijn als je spijt wil voorkomen.

Hoe doe je dat, bewust kiezen?

Jezelf realiseren dat je verdrietig bent is een goede eerste stap. Halina, you go girl! Vanuit daar kan je verder onderzoeken. Welke invloeden van buitenaf zijn er en wat zeg, denk en voel ik zelf? Wil ik een kind, zelfs als dat zonder papa is? Ruim je gedachten op, onderzoek je opties en doe dingen. Lezen, films, infoavonden, ontmoet lotgenoten, alles wat niet alleen in jouw hoofd zit valt onder doen. Ongeacht of je single moederschap, co-ouderschap, kroegbaby of een kindvrij bestaan ambieert, ga er mee aan de slag.

Misschien denk je dat Ware liefde zich niet leent voor bewuste keuzes

Bullshit.

Deze tekst herken ik. Het is mijn eigen tekst van 7 jaar geleden. Wij zijn nogal oenig als het gaat om liefde en romantiek. Romantische liefde gaat goed samen met gekte, blind gemaakt en ziek zijn. Ik was ervan overtuigd dat ik de ware nog niet was tegengekomen door het noodlot. Pure pech. Totdat mijn ‘onvervulde relatie- en kinderwens’ me belette om te functioneren dat ik professionele hulp zocht. Na hard werken kwam ik tot de conclusie dat er maar een ware liefde is in mijn leven. Moi.

Ja maar Evelien, ik heb helemaal geen keus want het leven is niet maakbaar

Dat is deels waar, maar het is ook een kul-excuus.

Natuurlijk is niet alles maakbaar, natuurlijk heb je pech en natuurlijk is life a bitch and then you die. Maar dat wil nog niet zeggen dat je doelloos overgeleverd bent aan de goden. Waarom kan je voor je werk wel een planning maken maar niet voor je privéleven? Een bewuste keus maken betekent niet dat de dingen dan voortaan vanzelf zo verlopen als jij plant. Het betekent dat jij stappen zet in de door jou gekozen richting.

Halina’s verdriet is jouw kans op geluk

Dankzij haar single coming out weet je nu dat je niet alleen bent. Je bent in goed gezelschap.

Je weet dat je verdrietig mag zijn. Dat het zelfs goed is om de pijn toe te laten.

En je weet nu ook dat dit verdriet pas het begin is.

Dat je hierin een bewuste keus moet maken. En dat het niet uitmaakt wat je kiest als je er maar werk van maakt.

Als je nou niet weet waar je moet beginnen, download dan hier gratis ‘3 gewetensvragen bij twijfel’ een super simpel startpunt van je privé-carrière.