Wil ik een kind sluit 2016 constructief af:

Zeven stappen voor een succesvol 2017

Alle Engelse quotes in dit blog komen van Oprah Winfrey. Opdat 2017 het jaar van de Wijze vrouwen wordt.


evalueerjaar
1. Evalueer
Eerlijk evalueren. Niet jezelf vergelijken met anderen of met een droefsnoet alleen de dieptepunten herbeleven.
We nemen maar zelden de tijd om een eerlijke balans op te maken. Een balans waarin het goede en slechte in evenwicht zijn. Om daarna een prognose te maken: ik wil dit meer doen en minder dat.

Mijn persoonlijke mislukkingen: weer geen boek geschreven, hardnekkige kilo’s, hoogslaper blijkt rotzooi-magneet, saldo minder gegroeid dan gewenst en Vesper te zwaar volgens consultatiebureau.
Mijn jubelende hoogtepunten: Vesper praat, danst en zingt, is zindelijk. Fijne vakanties, stedentrips, de camperbus gefixt. Relatie met lief wordt steeds leuker en lekkerder. Vriendinnen weekend. Werkboek en blogs geschreven. Goede band met m’n familie, saldo toereikend en volop zin.

Pay attention to your life

DOEN Blader een half uur door je agenda en dagboek.*
DOEN EXTRA the bullet journal. Een zelfgeschreven agenda (voor wie net als ik, een boekjes- en pennenfetisj heeft ­čśë waarbij je iedere maand ’transporteert’ en daarmee ook evalueert.

*Dagboek schrijven gebeurt meestal, net als schietgebedjes, wanneer je in de shit zit. Hou daar rekening mee, zie punt 2.

kinderwens positief blijven
2. Blijf positief
Ik was 36 jaar, single en wilde heel graag moeder worden. Toen heb ik ervaren hoe makkelijk je in een negatieve spiraal kunt verdwijnen. Het begint met vertwijfeling ‘waarom wil hij niet?’ en eindigt met de overtuiging ‘mijn hele leven is mislukt.’ Het laatste dat je dan wilt horen is: blijf positief.

Fuck dat.

Maar wat Oprah zegt is waar. (duh)
The more you praise and celebrate your life, the more there is in life to celebrate. Be thankful for what you have; you’ll end up having more. If you concentrate on what you don’t have, you will never, ever have enough.
I don’t believe in failure. It is not failure if you enjoyed the process.

Je kunt je leven verbeteren door je houding te veranderen. Je moet er dus bewust werk van maken om de goede dingen van je leven te zien. Focus jezelf op jouw persoonlijke winst.

Google eens op ‘positieve psychologie’ in de plaats van een ex.

-> Maak er een goede gewoonte van om dankbaar te zijn en dat ook uit te spreken.

DOEN Maak er een gewoonte van om 3 x per dag dankbaar te zijn. Schrijf dat op.

Als dankbaar zijn goed gaat, kun je jezelf trainen in het vergeven van mensen. Vergeef je moeder, je ex, die tut-troela en die lompe boer. Vergeef ze, want ze weten niet beter.

gevoelens
3. Deel je gevoelens
Spreek uit hoe je jezelf voelt. Jezelf kwetsbaar opstellen bij mensen die je vertrouwt en waar je van houdt, levert heel veel op. Het gezegde is waar: gedeelde smart is halve smart.

Wees empathisch naar anderen toe. Begin niet meteen over oplossingen als mensen met een probleem bij je komen. Bagatelliseer andermans verdriet niet, probeer geen zonnetje te schilderen als het dondert of bliksemt. Wat dan wel?

Stel jezelf voor hoe jij jezelf zou voelen in die situatie.

En als je het niet weet, zeg dat dan: Tjeemig, wat verdrietig. Ik heb geen idee hoe dat voor je moet zijn.

DOEN Jezelf verdiepen in empathie check dit filmpje (2.52 min) Niet van Oprah maar van Brene Brown, haar mattie en co-teacher in lifeclasses.

ruimop
4. Ruim op
De dagen zijn kort en donker, uitstekende gelegenheid om eens wat kastjes uit te mesten, oude kleding weg te doen, halve projecten over de schutting te kieperen.

Dat kan met concrete zaken. Pak ze vast en neem een minuut om tot een besluit te komen. Vraag jezelf af: ga ik hier ooit nog iets mee doen?

Het kan zelfs met abstracte zaken, zoals gedachten, dromen en wensen. Gooi al je wensen op papier in een lijstje. Haal daaruit een top 3 die mee mag voor 2017.
Het geldt ook voor relaties en mensen. Het leven is te kort om in het gezelschap van kutzakken en rotmeiden te verkeren.

Tot slot geldt opruimen ook voor fantasie├źn over de liefde. Dromen over ex-en, seksen met foute mannen of doormodderen terwijl je weet dat het niet werkt. Eigenlijk is opruimen synoniem voor prioriteiten stellen.

DOEN Leen & lees het boek Opruimen van Marie ‘Only keep what sparks joy‘ Kondo.

doelen
5. Stel SMART doelen
Heeft 2016 je gebracht wat je ervan hoopte? Heeft 2016 gebracht wat je ervan verwachtte?
Misschien weet je helemaal niet waar je op hoopte en wat je verwachtte. Misschien is dat wel de reden dat je geen vooruitgang ervaart in je priv├ę-leven. Om te voelen dat het beter met je gaat moet je weten wat beter betekent.

Wat is een goed leven voor jou? Meer luieren, minder werken, meer slettebakken, minder kritisch zijn, vaker ja-zeggen of juist nee?

DOEN Schrijf je doelen op, maak ze SMART en hang ze in het zicht zodat je er regelmatig aan wordt herinnert.

The biggest adventure you can take is to live the life of your dreams.
Understand that the right to choose your own path is a sacred privilege. Use it. Dwell in possibility.

stapjes
6. Kleine stapjes
Niet denken, maar doen.
Dat gaat alleen als je weet wat je nu kunt doen. Welke eerste stappen zijn er? Welke risico’s zijn er? Staan die in verhouding tot het resultaat?

Kleine stapjes zorgen ervoor dat je ruimte hebt om te experimenteren. Ging deze stap niet goed? Dan een volgende keer beter, in de juiste richting.

DOEN Vervang waarom-vragen in je leven door hoe-vragen
Waarom ben ik nog single? Hoe kom ik erachter wat single zijn voor mij betekent?
Waarom wil mijn vriend geen kind met mij? Hoe ga ik met mijn kinderwens om als mijn vriend niet meedoet?

Do the one thing you think you cannot do. Fail at it. Try again. Do better the second time. The only people who never tumble are those who never mount the high wire. This is your moment. Own it.

jaarplanning
7. Maak een Jaarplanning
Het klinkt suf maar het is super. Een plan voor een jaar geeft richting en vaart. Het is een stok achter de deur, die ruimte laat voor experiment en leren van mislukkingen.

Afgelopen jaar had ik een jaarplanning voor inkomen, gewicht en schrijftijd.

Mijn gewichtsjaarplan:
Ik wil ooit weer 75 kilo wegen. Na de geboorte van Vesper in 2014 woog ik meer dan 90 kilo. Nu wil ik voor 2017 minder dan 80 kilo wegen. En dat lukt want in november woog ik 81,9 kilo. Het snoepreisje naar Rome was een experiment. Wat blijkt? Snoepreisjes zijn niet bevorderlijk voor de lijn.

Anyway, ik weet dat het kan, want tot nu toe lukte het om 1 kilo per maand af te vallen. Ik heb een jaarplan. En het gaat steeds meer vanzelf. Goed dat de chocolade pepernoten niet meer in de schappen liggen.

DOEN Maak een jaarplan op het gebied waar je het liefst vooruitgang in wil boeken.

Doing the best at this moment puts you in the best place for the next moment.

Ik sluit af met een quote van mezelf:

Mensen overschatten wat ze in 1 jaar kunnen bereiken. Mensen onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen bereiken.

Op naar 2017, het beste jaar ever!

Evelien

PS. Aanvullende info over Oprah, ze is bewust geen moeder. Daar zegt ze het volgende over:
Gayle [now a mother of two] was the kind of kid who, in seventh grade Home Ec class, was writing down her name and the names of her children,” she notes. “While she was having those kind of daydreams, I was having daydreams about how I could be Martin Luther King. If I had kids, my kids would hate me,” Winfrey contends. “They would have ended up on the equivalent of the Oprah show talking about me; because something [in my life] would have had to suffer and it would’ve probably been them.