beslissen, prive carriere, levensloop, planning

Een afspraak om te handelen, met mezelf? interessant

Beslissen betekent: een afspraak maken met jezelf om te handelen

 

Je kinderwensbeslissing is een eenzame beslissing.

 

Het besluit om wel of moeder te worden als je sociaal onvruchtbaar bent (geen vriend of vriend wil niet), neem je alleen.

 

Alleen jij kan de afweging maken tussen alle opties en je doel bepalen.

 

Natuurlijk heeft je directe en indirecte omgeving daar invloed op, maar in essentie besluit jij zelf wat je doel is.

 

De beslissing is een eenzame aangelegenheid, maar je kunt wel mensen erbij betrekken. In dit blog “Hoe neem je in je eentje die moeilijke beslissing?” lees je meer over wie, wanneer en wat je die mensen kunt vragen.

 

beslissen, kinderwens, moederschap, twijfel, wel/geen kind, kinderwens

 

Hoe neem je een goede beslissing?

 

Een goede beslissing heeft het juiste doel. Het doel is leidend. Je spreekt met jezelf af om te handelen in de richting van het gewenste resultaat. Zodat je het leven krijgt dat je wil. Krijgen is eufemistisch uitgedrukt. Ploeteren. Maken. Werken aan.

 

Het is dus essentieel dat je goed bedenkt wat je wenst voordat je handelt.

 

Duh.

 

Duh ja. Je kinderwens is te belangrijk om te paniekvoetballen. Bedenk goed wat jij echt wil. Echt en realistisch. Je moet het niet alleen willen, het moet ook nog eens bij je karakter passen.

 

Jouw persoonlijke versie van gezinsgeluk bevat een aantal specifieke ingrediënten. Word je gelukkig van autonomie of van geborgenheid? Vind je het belangrijk om verhalen te vertellen, om genen door te geven of om te zorgen voor een kwetsbaar wezen?

 

Hanteer een ruime definitie van gezinsgeluk.

 

Gezinsgeluk betekent niet: kinderen krijgen. Er zijn drie categorieën mensen als het gaat om een kinderwens:

 

1 Mensen die zeker weten dat ze kinderen willen

 

2 Mensen die twijfelen aan het ouderschap

 

3 Mensen die zeker weten dat ze geen kinderen willen.

 

Kindvrije mensen kennen dus gewoon gezinsgeluk.
Duh.
Duh ja. Dit is belangrijk omdat we onszelf beperken door bij een gezin te denken aan vader, moeder en kinderen. Mijn woongroep is ook een soort gezin. Je framily (friend-family)? Ook.
Jijzelf en je kat? Vallen onder de noemer gezinsgeluk. Mits dat is wat je wil. Dat mag je zelf bepalen.

 

beslissen, kinderwens, twijfel, moederschap, kiezen, besluit

 

De twee belangrijkste stadia van een beslissing nemen

 

Iedere beslissing heeft twee belangrijke fases, de eerste fase waarin je alle info verzamelt en de tweede waarin je uit die verzameling de beste optie kiest. De optie in de richting waarvan jij zult handelen.

 

1 Alle informatie vergaren

2 Reduceren, kiezen voor 1 optie, 1 afspraak om te handelen

 

Tot slot moet je flexibel genoeg zijn om je doelen bij te stellen en voortschrijdend inzicht te incorporeren in je besluitvorming. Dus eigenlijk is het nooit alleen maar fase 1 gevolgd door fase 2, maar het is altijd: vergaren, kiezen, blijven vergaren, kiezen, nieuwe info vergaren, blijven kiezen.

 

Pfff Evelien, ver-moei-end.

 

I know.

 

Zoals een dame het aan te telefoon verwoordde:

 

“Het nemen van een beslissing werkt niet bij mij, niet voor m’n kinderwens. Ik blijf last houden van twijfel en angst. Dan neem ik een beslissing en dan lig ik ‘snachts toch weer wakker.  Krijg ik paniekaanvallen. Dan beslis ik tijdens het piekeren dat het toch allemaal anders moet. Tegenwoordig ligt er een schrift naast m’n bed om alles van me af te schrijven. Ik word gek van mezelf.

 

Vroeger kon ik goed beslissingen nemen maar nu twijfel ik de hele tijd. Ik haat twijfelmiepen.”

 

Dat is een van de oorzaken waarom een kinderwensbeslissing zwaar voelt. Het is een proces dat jaren voortduurt en waarbij je continue afwegingen moet maken.

 

Je blijft last houden van twijfel en angst. Dat hoort erbij

 

Het is dan ook een fokking grote beslissing. Twijfel en angst horen bij het nemen van grote beslissingen. Maak ruimte voor twijfel en angst door te accepteren dat het er is. Je bent bang en je twijfelt.

 

Prima. Dat is gezond. Dat hoort erbij.

 

Een kinderwensbeslissing is vermoeiend:

 

  • Want een genomen besluit betekent niet dat je klaar bent. Het is een voortdurend proces.
  • Want er blijft altijd twijfel en angst bestaan, ook al ben je zeker van je besluit.

 

beslissing, kinderwens, twijfel, moederschap

 

Je voorkomt dat je gek wordt door je beslissing klein te houden

 

Eh Evelien, wat de f* bedoel je met de beslissing klein houden?

 

Maak de afspraken met jezelf om te handelen zo klein mogelijk. Maak niet meteen een afspraak om jezelf te laten insemineren, maar spreek af dat je eerst informatie over zaaddonor kinderen verzamelt. Gewoon in een worddocument wat informatie verzamelen.

 

De beslissing om informatie te verzamelen is een voorbeeld van een kleine beslissing.

 

Spreek ook met jezelf af hoe lang je de tijd neemt voor deze beslissing/actie. Dit is essentieel, dat je weet wanneer je moet stoppen met uitstellen en klaar bent met verzamelen en overgaat tot de volgende beslissing.

 

De volgende kleine beslissing.

 

Alle info op een rijtje zetten en reduceren. Kiezen voor 1 optie. Een kleine stap in de richting van die optie. Bijvoorbeeld een top drie maken van bekende donoren die je zou kunnen polsen voor het vaderschap.

 

Een kleine beslissing kan zelfs bestaan het verzamelen van meer vragen.

 

Stel vooral veel vragen aan jezelf.

 

Welke mannen denk je aan? Waarom?
En ga er dan maar aan zitten. Hoe vraag je die oude jeugdvriend of hij donor wil worden?

 

Stel jezelf ook vragen over de prijs die je bereid bent te betalen voor het moederschap.  

 

Dat is een pijnlijke vraag. We verwachten dat het moederschap op natuurlijke wijze op ons pad komt. Wanneer dat niet het geval is en we rare sprongen moeten maken om moeder te worden, dan is dat verdrietig en gênant.

 

Ik kan wel zeggen het is niet gênant, maar een sign of the times, maar ik heb dit zelf geleefd en ik weet dat het toch supergênant voelt. Mega ubergênant. Daar heb je mee te dealen.

 

beslissing, kinderwens, gezinsgeluk, moederschap, twijfel

 

Concrete voorbeelden van specifieke ingrediënten voor gezinsgeluk

 

Voor de lezers van wilikeeenkind.nl is het belangrijk om te achterhalen tegen welke prijs je het moederschap ambieert. Anders gezegd, wil je ook moeder worden als het bijvoorbeeld betekent dat je het solo gaat doen?

 

Om het concreet te maken, enkele voorbeelden uit mijn praktijk.

 

  • Vrouwen die absoluut een eigen biologisch kind wensen. Ik ben zelf zo’n vrouw, categorie 1. Zeker weten dat ik moeder wil worden. Ik ging naar de spermabank en vroeg mijn toenmalige vriend om me te vergezellen. Hij twijfelde en ik moest door, want ik was 39 en kon niet op hem wachten.
  • Vrouwen die kindvrij gelukkig zijn. Een dame (categorie 2 twijfelaar) die haar kinderwens onderzocht om te concluderen dat zij autonomie wil en goede (vrije) kunstopdrachten, een huis met een trap en een geit.
  • Een dame (categorie 3 kindvrij) die verbinding wil met anderen, zich blijven scholen in yoga en persoonlijke ontwikkeling en meer verbinding met de natuur, wonen in een gemoedelijke stad.
  • Een dame die veel uit haar leven wil halen (categorie 1 zeker weten moeder) en dus tijdig haar kinderwens voorop stelt. Eerst het solomoederschap, met ruimte voor de liefde en tegelijkertijd een strategisch pad om te excelleren op haar werk.
  • Een man die graag een biologisch kind van zichzelf wil, maar zijn vriendin niet en dus onderzoekt wat er past bij hun relatie. (ik date ook ooit zelf voor mijn kinderwens met een heterostel, deze constructies komen steeds vaker voor)

 

Om tot dit soort inzichten te komen heb je een complex en abstract denkniveau nodig.

 

Sec gezien zou je het liefst rationele beslissingen nemen. Een besluit dat je met argumenten en als uitkomst van een lang en grondig denkproces aan jezelf kunt ‘verkopen’ als goede beslissing.
Logisch.
Dat is wat iedereen graag hoort over z’n handelen. In werkelijkheid nemen we zelden een logisch, rationeel besluit (Thinking Fast en Slow – boek).

 

Au contraire, in alle beslissingen voeren onze emoties de boventoon. In een beslissing over je kinderwens zeker.

 

Je kunt jezelf trainen in het nemen van beslissingen. Dat is waarom ik mezelf beslishulp noem, ik help mensen bij het nemen van complexe beslissingen.
Er zijn mensen met talent voor beslissen. Ze hebben aanleg voor het doorhakken van knopen. Anderen hebben hulp nodig en oefening.

 

In beide gevallen, beslisser of doordenker, moet je werk verrichten en doorzetten.

 

beslissen, kinderwens, twijfel, moederschap, wel/geen kind

 

Word een betere beslisser

 

Het goede nieuws is dat je kunt trainen, oefenen in het nemen van beslissingen. Daar heb je wat aan voor de rest van je leven. Want met ‘Kinderwens besluit is een proces dat voortduurt’ bedoel ik levenslang.

 

Zo lang als je leeft zul je besluiten moeten nemen over levensloop-bepalende zaken. Des te meer reden om goed te worden in beslissen.

 

Je kinderwens heeft geen simpel doel als uitkomst. Gezinsgeluk, moeder worden, oergevoel, waarden doorgeven, opvoeden, iets nalaten, zorgen? Dat zit allemaal verpakt in je kinderwens.

 

Een goede beslissing over je kinderwens:

 

  • Jij staat aan het roer. Jij denkt hierover na, jij neemt de beslissing.
  • Je weet dat het gaat om een proces. Tijd is medebepalend voor je besluit. In 2022 iets beslissen betekent niet dat je in 2027 gehouden bent aan diezelfde beslissing.

 

Om goed te worden in beslissen moet je weten welke gevaren er dreigen.

 

beslissen, kinderwens, valkuilen

 

De drie grootste valkuilen van beslissen:

 

Het allergrootste gevaar is te snel handelen omdat de tijd dringt.

 

1 Reduceren terwijl je nog niet alle informatie hebt verzameld. Weet ik veel, ik hoop gewoon dat ik stiekem zwanger word

 

2 Doel uit het oog verliezen door afleiding van buitenaf. De liefde, je werk, de liefde en de liefde

 

3 Informatie blijven verzamelen en de beslissing uitstellen. Dus niet overgaan tot handelen

 

Zo kun je op je 39ste verliefd worden en besluiten om je kinderwens te koppelen aan je liefdesrelatie.

 

Ook al heb je een jaar geleden, na intens intern overleg met jezelf, besloten om niet te wachten en te gaan voor een donor.

 

Je bent aan de beurt bij de spermabank, maar prince Charming verandert alles.

 

Je neemt het besluit om nog 1 x op de ware liefde te gokken.
Zonder plan, deadlines of timeframe, maar gewoon op de bonnefooi.

 

Je ziet wel waar het schip strandt.

 

En als het schip strandt dan begint je besluitvormingsprocedure weer van voren af aan.

 

Met kleinere kansen.

 

beslissen, kinderwens, juiste beslissing, angst, twijfel, moederschap

 

Een goede beslissing is:

 

Resumerend is een goed besluit een afspraak met jezelf om te handelen

 

→ Gericht op een doel
→ Kent onderscheid tussen het beslissingsproces en het resultaat
→ Houdt rekening met de verschillende manieren van denken, snel en langzaam
→ Accepteer / laat ruimte voor angst en twijfel
→ Opgebouwd uit kleine behapbare stappen.

 

Psst, Evelien als je dit allemaal kunt bedenken, kun je mij dan niet helpen met het nemen van een besluit?

 

 

 

Wil je begeleid kleine stappen zetten?

 

Dat treft.

 

Ik leg net de laatste hand aan een kek traject.

Als je al zeker weet dat je een kind wil, en de vraag alleen is #HOEDAN? Kijk dan eens bij m’n 1-op-1 half jaar aanbod.

Naast begeleiding bij het concrete en praktische, ook aandacht voor sociale, psychologische en filosofische/spirituele aspecten. https://wilikeenkind.nl/kinderwenscoaching-1op1-6mnd/ 

Bij twijfel over het moederschap past het KinderwensKompas beter.

Een intiem online groepstraject (intiem max 10 pers) met veel persoonlijke aandacht.

Kijk hier voor meer informatie: https://wilikeenkind.nl/groepstraject/