Katja bevallen. Op 45jarige leeftijd hebben zij en haar 13 jaar jongere vriend Freek dochter Coco gekregen.

Al in 2019 google-de ik Katja zwanger, toen er alleen nog maar sprake was van de wens. Want haar nog onvervulde kinderwens deelde Katja in een extreem openhartig tv-interview met een Belg in bed. Zoals ze ook eerlijk is over haar bipolaire stoornis en de medicijnen die ze daarvoor neemt.

Chapeau voor haar openhartigheid.

Ik ben geen Katja-fan of Katja-hater, ik ken haar niet, maar BN’ers die zaken delen over hun privéleven daar heb ik respect voor (en soms smul ik ervan ;-). Die verhalen zijn namelijk belangrijk voor ons.

Persoonlijke verhalen zijn politiek.

Helemaal als het gaat om verhalen die onderbelicht zijn. Verhalen die als afwijkend van de standaard worden beschouwd. Reminder. Het standaard verhaal over gezinsgeluk ken je:

Man *hartje* vrouw *equals* kind als bekroning op de liefde *equals* gezinsgeluk.

Dat is het ideaal. Gezinsgeluk dat vanzelf ontstaat.

Poef.

De Realiteit is anders. Lees de roddelbladen maar. Daar staat hoe het in werkelijkheid gaat. Niet het ideaal maar het gemodder in de marge. Overgoten met een sensatie-sausje.

Mjam.

Verhalen zijn leerzaam

Ik neem je even mee naar persoonlijke verhalen die recent maatschappelijke verandering teweeg brachten.

Halina Reijn deed haar verhaal Het is OK, vrouw in 2015 in De Morgen. Ongewenste kinderloosheid stond vanuit het niets, ineens in de spotlights.

Tarana Burke begon met de term #metoo omdat ze achteraf wenste dat ze een 13-jarig misbruikt meisje had laten weten dat het haar ook was overkomen. (Alyssa Milano zorgde er in 2015 voor #metoo viraal ging in de Harvey Weinstein-affaire).

Volkskrant journalist Jennie Barbier schreef in 2018 een helder essay over haar abortus, om het taboe te doorbreken. Ze pleitte voor meer openheid. Ook een must see: deze openhartige en indrukwekkende documentaire Overtijd over abortus op 2Doc.

Voor Atria, het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, schreef ik dit opiniestuk over abortus en het belang van persoonlijke verhalen voor de politiek.

Ik vind het dan ook prima okidoki dat het meest gelezen blog op deze site een ‘sensatie-sausjes-titel’ heeft. Die titel moet uitnodigen tot klikken, de inhoud vervolgens overtuigen. Over welke titel heb ik het?

Stiekem zwanger worden. Duh.

Sappige, persoonlijke verhalen zijn nieuws.

Heck. Zelfs RTLnieuws berichtte over mijn kinderwensvraag aan minaar.

Persoonlijke verhalen over abortus, scheiding en samengestelde gezinnen, miskramen, vruchtbaarheidstrajecten, rouwverwerking, spijt, twijfel en wat dies meer zij; die verhalen zorgen voor begrip.

Verhalen zijn noodzakelijk voor verbinding. Persoonlijke verhalen zijn nieuws. Roddelbladen bevatten dus nieuws, maar dan verpakt in een sensatie-sausje.

Dat brengt ons terug bij Katja Schuurman.

Katja’s kinderwens, what’s it to you?

 Katja is 45 jaar. Dat is oud. Ik krijg al maanden vragen van mensen over zwangerschap en uiterlijke leeftijd. De trigger om een post aan Katja Schuurmans baby te wijden was een gesprek met een meneer.

De man:

Katja Schuurman is ook zwanger op haar 45ste.

Dus mijn vriendin van 41 jaar heeft nog even tijd.

Huh?

Je vriendin is Katja Schuurman niet.

Je kinderwens uitstellen totdat je vriendin haar 45ste verjaardag viert is dom

45 is te oud.

Te laat.

Als ik een toverstafje had, of een wenskip, dan toverde ik onbeperkte vruchtbaarheid voor vrouwen. Maar ik heb geen toverstafje, ik heb deze grafiek.

in de correspondent ‘Kinderwens laat je niet gek maken’

Kanttekening: De gebruikte cijfers zijn wel twee eeuwen oud (!) —> Het is het resultaat van tien jaar baardata verzamelen van uiteindelijk zo’n 50.000 vrouwen uit vijf verschillende ‘natuurlijke populaties’ die leefden tussen 1700 en 1900. Maar dat terzijde.

Deze grafiek staat in het excellente artikel van Tamar Stelling Kinderwens? Laat je niet gek maken door de IVF industrie. Must read.

Co-auteur en gynaecoloog Egbert te Velde hoopte destijds dat het artikel ongefundeerd kansenpessimisme bij medegynaecologen zou tegengaan. NRC: ‘Onvruchtbaarheid wordt overdreven’.

Je hoort altijd: krijg kinderen tussen je 25ste en je 35ste, want daarna neemt de kans op zwangerschap hard af. Terwijl de kans pas echt inzakt tussen je 38ste en 43ste. Eijkemans:

‘En ook dán is het niet alsof alle kansen plots verkeken zijn. Je moet alleen wat meer geduld hebben’

Geduld is een schone zaak.

Roddelbladen lezen een fijn tijdverdrijf.

Spoileralert met kennis uit de Correspondent: Hoe kom je erachter hoe vruchtbaar je zelf bent?Daar kom je niet achter,’ stelt Eijkemans. Voor zwangerschapskansen is ongeveer niks een goede voorspeller.

Meh

Waar koop je dan for-foks-sake een kilo geduld?

Bij mij.

Want word je gek van je kinderwens? Van de kinderwens van je lief? Twijfel je? Tik je die 38 jaar aan, of heb je dat al gedaan? Bel me. Voor een goed gesprek. Geheel vrijblijvend (geen kosten aan verbonden 😉 Hier boek je meteen een afspraak in mijn agenda.

Uit de wachtstand. Actie in de taxi.

Gaan.

Graag gedaan.

Liefs, Evelien “valreep moeder @ 40” de Jong