Voor mij?

“Ik ben 37 en voel aan de ene kant heel duidelijk dat ik een kind wil. Aan de andere kant; het zit niet in m’n karakter en ik voel de behoefte niet om dit alleen doen. En ik voel ook niets voor co-ouderschap met een niet-romantische partner.
Ik vraag mezelf af of ik verder kan komen door nadenken en praten. Zit de weg niet veel meer in stappen zetten en dan kijken hoe het voelt? Ik merk dat ik nadenkende, vooral over grote thema’s steeds voors en tegens blijf vinden.

Wat denk jij dat de dag me zal opleveren?”

– Elles uit Utrecht

Daarom hou ik van mijn doelgroep: slimme single ladies. Die slaan niet zomaar 150 euro stuk op een masterclass innerlijk kompas kalibreren. Nope, die willen weten wat het ze oplevert. En terecht.


Kritische vragen stellen is een goed begin. Heb jij na het lezen van dit stuk nog vragen, schroom niet om een mailtje te sturen naar info@wilikeenkind.nl. Op dat adres komen de meest absurde maar ook alledaagse vragen binnen.

Van ‘Help ik ben zwanger moet ik abortus plegen?’ tot ‘Mijn vriend wil niet. Is het Kinderwens Kompas ook geschikt voor mij?’

Ik antwoord dan ‘Maak een afspraak met je huisarts voor een spoed-doorverwijzing naar de psycholoog.’ en ‘Zeker is het KinderwensKompas er ook voor vrouwen met een vriend die niet wil.’

De meest gestelde vraag is wel die van Elles. Die vraag kent diverse vormen maar het komt altijd hier op neer:

Ik wil wel kinderen maar ik wil ze eigenlijk met de liefde van m’n leven.

Dit is heel herkenbaar: wel een kind willen maar de liefde niet op kunnen geven

Dat is een geruststelling: de tientallen dames die deelnamen aan het KinderwensKompas geloofden allemaal in het Romantisch Liefdesideaal. En allemaal hadden ze daar in meer of mindere mate last van. Zelf ben ik er jarenlang, als Cultuurwetenschapper door gefascineerd en als vrouw door geobsedeerd geweest. Het is moeilijk om dat ideaal van de romantische partner te laten varen.

Ik schreef er dit opinieartikel over in NRC

Je wil het ideaal niet opgeven maar tegelijkertijd wil je ook recht doen aan jezelf en aan je kinderwens.

Op je 37ste kun je die man nog tegenkomen en rond die leeftijd wordt het ook spannend, want je wilt niet te laat handelen en kinderloos blijven. Je wil spijt voorkomen.

Spijt voorkomen doe je, zoals Elles zegt, door stappen te zetten en niet eindeloos te blijven denken en praten. Dat is het fundament waarop wilikeenkind.nl is gebaseerd.

Doen in de plaats van denken.

Het KinderwensKompas is dan ook geen heidag gevuld met informatie om over te denken en praten. Het zijn oefeningen en onderzoek. Het is heel concreet: zelfonderzoek, jouw opties (die zijn voor iedereen persoonlijk) naar waarde schatten en in de juiste volgorde zetten, oftewel prioriteiten stellen.

Referentie van Sheila:

Fijne nuchtere kijk op de zaak, en met humor wat het luchtig houdt. En alleen al het uitrekenen van het aantal resterende mogelijke eisprongen werkt verhelderend 😉 Leuk om op deze manier in contact te komen met andere vrouwen met hetzelfde vraagstuk en ook hun verhalen te horen. Prettig om te delen en te herkennen. En fijn dat Evelien de praktijk kent…

Die prioriteiten leg je vast in een lange termijnplanning. Daardoor ervaar je ruimte en rust zodat je de tijd kunt nemen voor een optie. Dan kun je doen, experimenteren en evalueren, totdat je besluit om iets af te vinken en jezelf te richten op de volgende fase. Die fases en hun deadlines moet je zelf definiëren dat doet niemand anders voor je.

Het Kinderwens Kompas reikt je de instrumenten aan om dat te doen, om constructief vooruit te fantaseren

Is voor jou 37 jaar nog te vroeg om het ideaal ‘Kinderen-krijgen-binnen-liefdesrelatie’ los te laten? Dan maak je eerst werk van een goede liefdesrelatie.
Grinnik.
Dat is voor veel dames een eyeopener: Mag ik mezelf nu nog een jaar geven om te werken aan de liefde?

Tuurlijk mag dat, het is jouw leven.

Je moet zelf de afweging maken, hoe groot is de kans op een kind, wat is acceptabel voor mij en welke risico’s weeg ik tegen elkaar af? Dat bepaal jij. Let wel, jezelf nog een jaar geven voor de liefde staat niet gelijk aan afwachten. Het is werken aan de liefde.

Referentie van Esther:

Terwijl zo’n dag voor sommigen heel confronterend en wellicht wat verdrietig kan zijn, werd ik er juist heel hoopvol en vrolijk van. Het gaf me moed en het idee dat alles eigenlijk mogelijk is. Ik krijg ook heel erg het gevoel dat ik graag onderdeel wil uitmaken van deze kleine ‘revolutie’ die het heteroseksuele gezin met de golden retriever als hoeksteen van de samenleving omverwerpt! 🙂

Daar biedt het KinderwensKompas handvatten voor. Maar het betekent sowieso ook weg met foute mannen, niet langer sex-en met ex-en, op je dating-profiel kinderwens aanvinken en focussen op jezelf.

Een kind krijg je niet in een vacuum. De voors- en tegens van een optie wegen zwaarder of lichter afhankelijk van de fase waar je in zit. Zo is 37 jaar zijn weer anders dan 39 jaar. Het is niet alleen je leeftijd, maar ook je omgeving, woonsituatie, vrienden, emoties, carrièrepad, fysieke ontwikkelingen en andere zaken.

De kunst is om continue te blijven doen en continue te evalueren of je nog op de juiste weg bent.

Dus ja, wilikeenkind.nl gelooft in doen meer dan in denken en praten, maar doen heeft richting nodig. Je wil vooruit, niet heen en weer worden geslingerd door hoop op de liefde, aan de beurt zijn bij de spermabank, of misschien toch co-ouderschap, of toch de liefde, of een bekende donor, of, of. Of.

Referentie van Carolien:

Een moeilijk en soms pijnlijk en verdrietig verhaal wordt in één dag toegankelijk gemaakt. Alle belangrijke facetten worden kort en krachtig aangestipt en dit in combinatie tot Eveliens eigen verhaal en de verhalen en ervaringen van de andere dames maakt het tot een complete avond. Die natuurlijk intensief is, maar ook warm. Eveliens humorale en soms hilarische manier van vertellen versterken dit alles nog eens. Dit maakt het tot een heel plezierige, intieme en warme dag waar ik veel aan heb gehad. Behoud vooral de relaxte en informele sfeer.

Het KinderwensKompas is er om richting te bepalen. Het is geen rechte weg, maar een kronkelig pad en je mag best uit de bocht vliegen als je maar weet hoe je weer terug op het juiste pad belandt en wat dan de eerstvolgende stap is.

Hoe belangrijk is het voor jou om deze situatie aan te pakken? (cijfer op schaal van 1 tot 10)

Voor mij persoonlijk was m’n kinderwens een tien. Het was het allerbelangrijkste waar ik in die fase van mijn leven (grofweg 36 – 40 jr) uitsluitsel over wilde.

Meer dan wat dan ook, wilde ik graag moeder worden.
En ik wilde het gevoel hebben dat ik er alles aan had gedaan om dat doel te bereiken, binnen de grenzen van wat voor mij acceptabel was.

Soms was het voor mezelf een verrassing om te ontdekken dat ik iets dacht te willen maar het niet deed. Zoals de top 3 van bekende donors een zaadvraagbrief te sturen. Ik stuurde slechts 1 verzoek en liet de rest zitten. Zo kwam ik erachter dat een bekende donor toch minder belangrijk voor me was dan ik zelf dacht.

Het allerbelangrijkste is dat het KinderwensKompas je plezier geeft in een probleem dat je nu nog voor je uitschuift

Dat klinkt wellicht een beetje Tjakka-achtig of sektarisch, want in dit proces zit ook een hoop verdriet, maar ‘zin erin hebben’ is essentieel. Je moet plezier krijgen in het maken van jouw vorm van gezinsgeluk, whatever that may be, want alleen vanuit een positief vertrekpunt kom je erachter wat werkelijk bij je past.

Door met plezier kleine stappen te doen, leer je gaandeweg wat je echt wil.

Actie is beter dan nadenken, want actie geeft concreet resultaat waar je mee verder kan. Een positief vertrekpunt betekent niet dat jij halleluja-jubelend naar de spermabank moet huppelen.

Een positief vertrekpunt betekent dat je verdrietig bent om wat je mist, kunt rouwen om dat verdriet en al die tijd er niet aan onderdoor gaat maar ook zicht blijft hebben op je doelen en wensen in de toekomst.

Energie steekt in die zaken waarvan jij wil dat ze groter worden.

Dat is significant anders dan handelen uit angst voor spijt of ondoordacht handelen uit twijfel en voortdurend niet-weten.

En actie vanuit een positief vertrekpunt verbetert de kwaliteit van je privéleven. Briljant bijkomend voordeel is dat de kansen op de liefde toenemen als je jezelf lekker in je vel voelt zitten.

Concreet biedt het KinderwensKompas je meer inzicht in jezelf, de instrumenten om te blijven leren en je loopt naar buiten met een planning voor de aankomende 5 jaar met alle voor jou geschikte opties op datum erin.

Referentie van Maaike:

Ik wist niet zo goed wat ik moest verwachten, want ja wat verwacht je van zo’n dag? Ik ben erg blij dat ik geweest ben. Het is een informatieve dag waarvan je veel kennis opdoet. Nog belangrijker is de intimiteit die ontstaat waardoor een moeilijk en pijnlijk onderwerp toegankelijk wordt gemaakt, ervaringen worden gedeeld en je je onderdeel voelt van een grotere groep, minder alleen. En dat is in deze situatie onontbeerlijk.

Bovendien, niet goed/geld terug.

Gewoon met een mailtje op diezelfde avond het volledig bedrag teruggestort. Ik werk alleen met tevreden mensen.

Als dit je bovenstaande je aanspreekt dan zien we elkaar op woensdag 8 juni.

Ja, ik meld mezelf aan

Hartelijke groet,

Evelien

PS We werken in een kleine groep van maximaal 10 dames, dus als er staat beperkt plaats dan is dat ook echt zo 😉