Iedereen weet hoe je babies maakt, maar niemand weet hoe je papa’s maakt. Stromae slaat de spijker op z’n kop.

Move over momma, het is tijd voor een spotje op de papa’s.

Alles wat mannen doen als liefdevolle, zorgzame en betrokken papa’s, gaan we uitvergroten, bewieroken en vieren. Dat is nodig want er zijn te weinig papa’s.

Fuck het kerngezin

Hiep hoezee voor het moderne gezin. Laten we vooral gebruik maken van onze vrijheid en het radicaal anders doen dan onze ouders. Het is een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen op eigen wijze hun privéleven vormgeven. Of dat nou de framily, co-ouderschap of solomoederschap is.

Geen gemiep over doorgeschoten individualisme en de ondergang van het kerngezin; wij dansen op de beat van onze eigen revolutie. Blijf niet wachten op de ideale partner. Die bewierookte Ware. Die je van je voeten blaast, kietelt op alle juiste plekken en then some. Het is 2015. Laat de liefde op zich wachten? Investeer in je avantgardistische gezin. Los van het juk van de Romantische liefde.

fuck het romantisch liefdesideaal

Huh?! Fuck het Romantisch liefdesideaal?

Ja. Fuck vooral het Romantisch liefdesideaal als stabiele basis voor je privéleven. Hier is je reality check: romantiek is wankel. Als de romantiek je meer hoofdbrekens oplevert dan geluk, maak je gewoon je eigen gezin.

Romantiek heeft belachelijk veel status in onze samenleving. De ideale levenspartner is de zin van het bestaan geworden. De Liefde = Hoofdzaak. Een dure zaak bovendien, waarvoor je onophoudelijk bijzaken aanschaft. Kleding, kapsels, auto’s en deo’s? Alles wordt vermarkt met het romantisch liefdesideaal. Fuck dat.

Wij willen meer papa’s

Slimme singles doen het anders. En daarvoor zijn papa’s nodig.

Heren,
Jullie zijn niet overbodig. De spermabank kan jullie niet vervangen. We willen niet alleen jullie zaad.  We willen papa’s. Zorgzame, liefdevolle opvoeders. Strenge, rechtvaardige rolmodellen. Stoere stoeiers en duidelijke regelstellers. Vleessnijders, fiksers en nuchtere relativeer-ers.
Dat is wat we willen.

We houden van onze eigen vaders. We willen onze kinderen opvoeden samen met mannen.
Wij willen meer papa’s. Meer. Meer. Meer.
Papa’s. Vaders. Daddio’s.

Met optimistische groet,
Namens de Dames
Evelien

Vrouwen wachten op de ideale vader kopte NRC deze lente. Maar mannen wachten ook op de ideale moeder. Alleen kunnen zij biologisch gezien 10 jaar langer wachten. We zitten allemaal gevangen in de gouden kooi van het Romantisch Liefdesideaal. Met dezelfde bindings- en verlatingsangsten, dezelfde zucht naar vrijheid en onafhankelijkheid. Mannen staakt uw zoektocht en werk aan een duurzame, gelukkige relatie.

Vaderschap 3.0 

Hoe word je vader zonder ideale vrouw?
Door jezelf op te geven als wensvader, bekende donor of co-ouder.
Bam.
Radicaal anders, i know.
Dat is wat nu er nodig is. Meer mannen die donor willen zijn. Niet anoniem, maar bekend. Meer mannen die co-ouderschap aangaan. En ook meer mannen die een vaderrol vervullen zonder dat ze dat biologisch zijn. Meer mannen die zeggen: het vaderschap is top. Papa zijn is absoluut de moeite waard, het mooiste dat me ooit is overkomen. Als de liefde niet wil lukken dan doe ik het op mijn manier.

Wishful thinking? Persoonlijk ken ik vijf mannen die buiten hun liefdesrelatie om papa zijn. En drie vaders van ‘kroegbabies’. Maar ik zie ze niet, of te weinig in de media. Ik juich de acceptatie van solomoeders van harte toe, maar ik hou m’n hart vast voor de mannen. In mijn stamkroeg ken ik genoeg heren op leeftijd die het jammer vinden dat ze kinderloos zijn. Het kwam er gewoon niet van. En dat spijt ze.

Guys be smart, en denk aan de sterfbed top 5 van spijt.

Vaderschap en vrijheid

Voordelen van vaderschap 3.0? Je hoeft geen kostwinnaar te zijn. Geen RomCom’s te kijken. Niet te shoppen op zaterdag. Ga lekker met je maten naar de kroeg. Win die pubquize! Koop die brakke maar knappe sportwagen die 1 op 4 rijdt. Ga naar de hoeren. Wat jij wilt. Maar doe jezelf niet te kort en verdiep je tijdig in het vaderschap. Want ook mannen hebben behoefte aan geborgenheid. Behoefte om te zorgen, om kennis over te dragen, om zich te verwonderen.

Het nieuwe vaderschap kent vele vormen. Kies iets dat bij je past. Er wordt gezocht naar deeltijd en voltijd vaders, papa’s voor feesten en levensvragen, daddy rolmodellen, pleegvaders. Voor iedere vadervariant staat een horde wensmoeders te trappelen.

2 meer papa's

Nieuwsgierig naar avantgardistisch ouderschap? Check de site voor wensouders onewish.nl.

Vertel vrienden dat je denkt over kinderen. Want het ouderschap is bijzonder. Betekenis- en waardevol. Het mag geen exclusief vrouwenonderwerp blijven. Daarvoor zijn mannen en papa’s veel te kostbaar.

Praat met vrienden over vaderschap. En kersverse papa’s zeg alsjeblieft niet: “Ik kan het niet uitleggen, maar het is het mooiste wat me is overkomen.” Vertel hoe een papadag eruit ziet. Hoe het is om zo’n krummeltje te leren eten, lopen en praten.
Vier je vaderschap!

3

Maar Evelien, zonder romantische liefde is zo saaaaai

Hou. Toch. Op.
De monopolie van de romantische liefde als ‘de meest betekenisvolle’ relatie in een mensenleven, is verlopen. Beter investeer je in een netwerk van betekenisvolle relaties. Sisterhood, buren, je eigen ouders, collega’s, amigo’s y amiga’s, mentor of leerling, buurtgenoten, sport-buddies, passie delers.

Het is belachelijk dat het huwelijk nog steeds de hoeksteen van de samenleving is. Nog belachelijker dat jonge mensen trouwen in gemeenschap van goederen, omdat dat romantisch is. Daar heb ik een woord voor. Uilskuikens. Het huwelijk is juridisch. Je trouwdag is romantisch.

Liefde is niet hetzelfde als romantiek. Liefde is oprecht. Romantiek is een geurkaars. Google maar.

Evelien
PS Ladies, share if you care, especially with the gents.
Gentlemen, spread the word, ook als dit je lijflied is.