“Hoogopgeleide vrouw vindt zelden vriend” dat NRC-artikel vond ik (29 jr) in 2002 in m’n brievenbus. M’n vaders handschrift ernaast: “Wij willen wel graag kleinkinderen.”

Mijn ouders maakte zich terecht zorgen. Toen al.

1 op de 5 vrouwen blijft kinderloos.
1 op de 4 hoogopgeleide vrouwen blijft kinderloos.
Vrouwen hebben hun redenen voor kinderloosheid (CBS): A) Kinderen belemmeren de vrijheid. B) Opvoeding kost te veel tijd, energie en geld. C) Ze hebben geen partner, of een die (nog) niet wil.

Huh, een slimme meid kreeg haar kind toch juist op tijd?

Dat zouden we wel willen, maar blijkt lastig te realiseren. Die ‘slimme meid, kind op tijd’ PB51campagne mislukte omdat ze er niet bij vertelden hoe je dat doet.

Op tijd een kind krijgen.

Wat tijdig baren frustreert: 1) Anti-conceptie. 2) Meer hoogopgeleide vrouwen dan mannen. 3) Seriële monogamie. Meerdere serieuze relaties achter elkaar.

Deze drie zaken hebben de man/vrouw verhouding drastisch veranderd. Onze relaties zijn radicaal anders dan die van onze ouders. Gelijkwaardiger, onafhankelijker, kritischer, veeleisender, maar ook: ongelijker, romantischer, oppervlakkiger en digitaler.

Wij leven een experiment

Troostrijke gedachte: het familie Doorsnee ideaal is failliet. De hoeksteen van de samenleving doet het slecht; meer vechtscheidingen en scheidingspercentages die oplopen van 30% tot zelfs 50% in grote steden.

Single Tsunami, why should i care?

Je persoonlijke situatie bekijken als onderdeel van een bredere context helpt je ermee dealen. Jouw unieke shizzle als onderdeel van een maatschappelijke tendens maakt de situatie niet minder kut, wel dragelijker.

Hoe helpt dit jou als single?
Het helpt bij het doorbreken van het taboe, single zijn wordt een nieuwe norm. Er verschijnen vaker persoonlijke verhalen in de media over singles, nieuwe gezinsvormen, alleenstaand moederschap en gewenst co-ouderschap.

Jouw persoonlijke schaamtegevoelens verminderen ook, omdat je onderdeel bent van een maatschappelijk fenomeen. Jij bent niet verantwoordelijk voor jouw singleschap, noch een uniek slachtoffer van het noodlot. Je bent a sign of the times.

Niet wat is er mis met mij? Maar wat is er mis met de maatschappij?

Bovendien ontstaan er groepen en bewegingen die opkomen voor jouw rechten. Juridisch, politiek, cultureel; alles verandert op dit moment. Kennismakingssite One Wish, voor mensen met een kinderwens is net gelanceerd. De Staatscommissie Herijking Ouderschap doet onderzoek naar moderne gezinnen. In Denemarken is de Solomor (solomoeder) al volkomen geaccepteerd.

Hoe meer zielen…

Hoe meer zielen, hoe meer verhalen.

Verhalen zijn top.

Verhalen vertellen viel vroeger in de categorie soft geneuzel, nu is het onderdeel van verandermanagement. Een krachtig instrument om kennis over te dragen, begrip te creëren en het empathisch vermogen van anderen te ontwikkelen. Niet alleen van anderen natuurlijk, jouw verhaal vertelt bovenal wie jij bent en hoe jij jezelf ziet.

Storytelling als instrument biedt je de kans om je eigen verhaal te veranderen.

Niet: Ik was alleen en werd steeds ouder, oejoejoei zielig.

Maar: Ik was onafhankelijk, had m’n zaakjes goed voor elkaar en was klaar voor een nieuwe stap. Dus ik heb het zo gedaan.

En over zeventien jaar zeg je tegen je kinderen: ‘Ja, zo ging dat toen. Dat deden veel meer vrouwen. Er waren zelfs speciale websites voor.’

Kortom ben jij single, eind dertig en wil je een kind?

Je hebt de vrijheid om het anders te doen dan de generaties voor ons. Maak daar gebruik van. Je kunt je leven vormgeven zoals dat bij jou past.

Er is lang en hard gestreden voor gelijke rechten voor vrouwen. In de Westerse samenleving zijn er goede resultaten behaald. Het is aan ons om daar de vruchten van te plukken.

Hiep hoi voor de keuzevrijheid!

Keuzevrijheid? Keuzestress zul je bedoelen

Mais oui.
Ieder voordeel hep s’n nadeel. We hebben keuzevrijheid en dus ook keuzestress.

Zo is het leven. Met keuzevrijheid komt keuzestress.

Niet kiezen is ook een keus. Alleen zonder dat je invloed hebt op het resultaat. Hate to break it to you; niet kiezen is de slechtst denkbare keus.

So? Deal with it

Er zit niks anders op.

Je kan het.

Als ik het kan, kan jij het ook. Heel veel vrouwen doen het. Laat je inspireren.

Het kost tijd, aandacht en energie en dat precies op een moment in je leven dat je voldoende andere dingen te doen hebt. Zal je net zien. Zo krijg je ook altijd de griep als het niet uitkomt.

Maar de levensfase 35 -45 jaar is onherroepelijk, ze dwingt jou om hierin een beslissing te nemen.

Maak gebruik van de dingen die er wel zijn.

Doe deze 3 dingen:

  1. Zuig alle kennis op die voorbij komt.
  2. Fuck it, join a clubje, deel je verhaal, maak nieuwe verhalen.
  3. Kies. Geef je leven vorm zoals bij jou past.

PS Ge wit ’t, mij kunde altijd belluh. Gratis en veur niks, efkes meej un professional praten 06 – 52007582.

PPS Ik spreek gewoon ABN, maar de dagen zijn zo heerlijk en de blaadjes zo okergeel dat ik daar nu even gin goesting in had.