Als je sociaal onvruchtbaar bent, door je sociale omstandigheden geen kind kunt krijgen, dan ben je aangewezen op mannen die wel zaad willen donoren.

Dat kan in verschillende vormen.

  • Co-ouderschap, niet een donor maar een co-ouder. Een man of mannenstel dat meedoet met de opvoeding en een gedeelte van de tijd het kind ook in huis heeft. (en jij dan dus niet, en ja dan zul je het missen, maar zeker ook ja, dat is een verademing, lekker rustig en heerlijke afwisseling <— vind ik persoonlijk) Eigenlijk is co-ouderschap zoals gescheiden ouders het doen, maar dan zonder de romantische relatie vooraf en het geruzie en gezever achteraf.
  • Bekende donor, C-donor, een zaaddonor die de moeder kent al voorafgaand aan de conceptie. Het kan zijn dat deze donor ook een kleine rol speelt in het leven van het kind. Bv met af en toe een bezoekje, een bekend bestaan voor het kind, niet als vader maar als biologische vader of bekende zaaddonor. Hier ga je zelf persoonlijk naar op zoek, via via of via een site als onewish.nl
  • B-donor, een donor die de moeder niet kent, maar het donorkind wel kan ontmoeten als het kind 16 jaar is. Deze donoren werken via instanties en klinieken. Dus deze donor ken je niet bij naam, ontmoet je niet, je weet er niets van; het kind dat uit dit donorschap ontstaat kan met 16 jaar eenmalig kennismaken en vragen stellen.
  • A-donor. Een anonieme donor, dat mag niet en is strafbaar. Terecht. Het is een mensenrecht om te weten waar je vandaan komt. Voor donorkinderen kan deze keuze een zware last zijn, daar heb je nu nog geen idee van. Niet doen dus.

Enfin, er is een enorm groot tekort aan C-donoren en B-donoren. De vraag overstijgt het aanbod vele malen, en die schaarste zorgt voor vervelende situaties.

Zo lees je tegenwoordig schandalen over massadonoren, narcistische directeuren van spermabanken en autistische donoren die zich maar blijven aanbieden. Er wordt geroepen om betere regelgeving rondom spermadonatie en betere handhaving van de regels.

Maar mijns inziens moet er meer gebeuren dan alleen betere regels, strengere handhaving en striktere controle op instanties. Wat mij betreft komen er meer leuke, fijne, goede, grappige, knappe, lekkere donoren.

Gewoon de toffe gasten die een relatie hebben, die al kinderen hebben, juist die gasten zouden zich aan moeten bieden als donor. Dus dat heb ik in een brief geschreven en die brief naar de Volkskrant gestuurd (naar aanleiding van nieuws over rechtszaken van donorkinderen en massadonoren). Werd brief van de Dag, m’n brief. Hier is ie voor jullie.

Vraag uw vriend zaaddonor te worden