Welk materiaal zegt u?

Welk materiaal zegt u?

Jij bent geen relatiemateriaal.

Au.

Die opmerking maakte een vage kennis zeven jaar geleden, maar ik hoor het hem nog zeggen. Hij checkte me grijnzend van boven naar onder en concludeerde hoofdschuddend: Nope. Geen relatiemateriaal.

Fair enough.

Ik noemde hem een Player want hij verslindt chickies alsof het TicTac’s zijn. Soms met z’n 5-en tegelijk.

Hij sprak de waarheid en dat was zowel pijnlijk, als een eyeopener. Ik date-te met vrolijke avonturiers en barmannen en was vervolgens teleurgesteld dat het nooit een serieuze relatie werd.

RELATIEMATERIAAL-
Wanneer ben je relatiemateriaal? Als mannen met je willen trouwen. Volgens dit onderzoek willen mannen vooral met je trouwen als je loyaal en discreet bent en vooral niet prachtig en sexy. Het zogenaamde “Liz Taylor is an exception” onderzoek.

Ben je relatiemateriaal als je heul veel relaties hebt? Of juist als je een lange relatie hebt? Duizenden jaren was de basis van relaties praktisch, slechts sinds een nanoseconde in de geschiedenis persen we romantiek, passie en praktisch in één relatie*. Met als wankele basis: ons gevoel. En om niet weg te zakken in een moeras van gevoelens, stutten we die complexe toestand met ideeën zoals The rules. Een boek dat ik in de fik stak vanwege de tekst op de achterflap:

“Why should you take our advice? Because we are married and you’re not.”

Die auteur is inmiddels gescheiden. Er bestaan geen regels die relatiemateriaal van je maken. Er is geen relatiemateriaalchecklist.

Sorry.

GEEN REALTIEMATERIAAL (1)
Ben jij geen relatiemateriaal en wil je het wél worden?
Prima. Dat kan. Het begint met bewustzijn. Tijdens een kinderwensscan constateerde een dame op neutrale toon:

Ik ben geen relatiemateriaal.

Een slimme vrouw met opmerkelijk veel zelfinzicht. Als je sociaal onvruchtbaar bent,-door sociale omstandigheden geen kind kunt krijgen-, dan móét je werken aan die sociale component.

Een kind krijg je niet in een vacuüm, dus tijdens je kinderwenstraject werk je óók aan je relationele vaardigheden.

Daarom besteedt het Goed Bezig traject zo uitgebreid aandacht aan relationele capaciteiten.

Waarom ben jij geen relatiemateriaal?
Ieder mens is uniek en heeft zo z’n eigen uitdagingen. In mijn werk als beslishulp signaleer ik drie verschillende oorzaken van het singleschap. Hier is de solobestaan top 3:
1) Hechtingsstijl
2) Foute-mannen fetisj
3) Solist

hechtingsstijlen
Leg het boek Omgaan met hechtingsproblemen op tafel en werkelijk iedereen pakt het op. Hechtingsproblematiek is fascinerend. De reacties variëren van: Dat zou die en die eens moeten lezen. Tot: hey, dat heb ik.

We hebben er allemaal in meer of mindere mate last van, niets menselijks is ons vreemd. Het mooie aan een hechtingsstijl is dat je van stijl kunt veranderen. Dat is simpel maar niet makkelijk. Je begint eenvoudig door je eigen hechtingsstijl te onderzoeken. Alleen al jezelf bewust zijn van het hokje waar je makkelijk in kruipt, knaagt aan het probleem.

Haal dat toegankelijke boek over hechting in huis. Is het niet voor jezelf, dan voor op de salontafel.

FOUTE MANNEN FETISH
Je weet dat je beter verdient maar je doet het toch. Foute mannen zijn lekker vies. Net als roken, patatje oorlog en Viennetta ijstaart. Een keertje is lekker. Verslavend lekker. De kater komt later. En die is vaak misselijkmakend.

Foute mannen fetisj is toch een hechtingsprobleem?
Natuurlijk hoort hier een ongezonde hechtingsstijl bij, maar vlak je persoonlijkheid niet uit. Een levensgenieter bijvoorbeeld vermijdt pijn door aan de oppervlakte te bijven. Dan date je alleen spannende mannen in spannende situaties en avontuurlijke settings omdat je zo niets kunt verliezen. Nooit gezochte, noch gevonden geborgenheid raak je ook niet kwijt. Aldus deze levensgenieter.

SOLIST
Alleen maar niet eenzaam. Ieder zingt z’n eigen lied. Independent. Einzelgänger. Autonoom. Het gaat je gewoon goed af. In je up. Beter dan met z’n twee. Lekker alleen. Ook mooi. Sterker nog, van alle oorzaken de enige om jaloers op te zijn.

De ware liefde zit niet in de ander. De ware, dat ben je zelf.

Ik schreef het al eerder een tikkeltje beschaamd voor de open deur die ik intrapte. Maar geen open deur hangt hijgend in haar scharnieren of er komt de meest positieve feedback op. Regelmatig ontvang ik een reactie van iemand die dat een waardevol inzicht vindt. Daarom durf ik het hier nogmaals te herhalen. De ware dat ben je zelf. En als solist kun je ook prima jouw variant van het gezin maken.

Kijk deze prachtig documentaire ‘if mama aint happy, nobody’s happy’ over generaties solistische moeders, zo kan het ook.

DE WARE LIEFDE
Conclusie: ben je geen relatiemateriaal maar wil je dat wel graag worden?

Werk aan jezelf, aan relationele capaciteiten zoals je hechtingsstijl. Cultiveer je persoonlijkheid in al haar diversiteit. Wees niet alleen Aphrodite maar ook Artemis of Demeter.

Wees lief voor jezelf. Wees bovenal supersweet tegen jezelf. Als je daar moeite mee hebt, zet dan een foto neer van jezelf als klein meisje. Op een plek waar je ‘m vaak ziet. Herinner jezelf regelmatig dat je ook maar een ukkie bent die z’n best doet.

Want relaties zijn sowieso een probleem als je niet van jezelf houdt.

*Check dit filmpje The history of love (15 min) van The School of Life. Een van mijn favoriete quotes: “Love is understood as an enthusiasm not a skill”.

PS Wil jij een keer een goed gesprek over jouw relationele capaciteiten? Ook dat is onderdeel van de Kinderwensscan. Mail me voor een gratis telefonisch gesprek van 30 minuten: info@wilikeenkind.nl. Beschikbaar zo lang de voorraad strekt: maximaal 7 per maand.