7 Levenslessen voor vrouwen die graag een kind willen en geen lief hebben om dat samen mee te doen, is dat nodig? Zeker want ze zitten gevangen in het perfecte plaatje van zo’n gelukkig gezin.

Gezinsgeluk zoals in de rookworst-reclame.

De ironie van het leven. Jaren probeer je om niet zwanger te worden, zit je in de piepzak of haal je een morningafterpil, om jezelf nu vertwijfeld af te vragen of je wel vruchtbaar bent. Jarenlang denk je: ik kom Hem tegen en dan maken we een dikke lovebaby. Zo hoort dat. Kindje als bekroning op de liefde. Want wat is het alternatief? Solomoederschap, alleen een kindje? Siellug. Gaan daten met homo’s voor een kind? Siellug. Eigenlijk is al het andere zielig. Voor jou als aanstaande moeder en voor het kindje.

Pfff.

Zwaar. Het leven wordt zwaar als je er zo naar kijkt. Dat kan beter. Met mijn 7 levenslessen voor vrouwen met een kinderwens.

single, levenslessen, regels, kinderwens

1  Als je zo niet kunt winnen, verander dan de regels

In de categorie: Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren.
In het verlengde van: Herdefinieer het probleem zodat er een oplossing mogelijk is. Steek geen energie in zwaartekracht problemen. Dat zijn problemen waar je geen invloed op hebt.

De samenleving loopt over van normen en waarden; van doe normaal en pas je aan. Niet alleen in de politiek maar ook in je familie en je vriendenkring zijn er mensen die gewoon doen en gekkies.

Wees een gekkie.

Ik heb makkelijk praten. Ik woon in een woongroep, werk met intelligente vrouwen en ben omringd door kunstenaars. Werk je aan de universiteit of ben je partner op een advocatenkantoor, Gereformeerd of Moslima, afkomstig uit een kleine, hechte gemeenschap? Dan legt je omgeving jou hun regels op. Geschreven en ongeschreven.

Lap aan je laars, als de regels niet bij je passen.

Die omgeving van mij, is op latere leeftijd om mij heen ontstaan. De meeste mensen die ik ken zijn getrouwd met kinderen. In onze familie ga je niet scheiden, je bijt door de zure appel heen. Je werkt in dienstverband, liefst als ambtenaar. Doet water bij de wijn.

Not me.

Ik trek m’n eigen plan. En dat kun jij ook. Hashtag #YoLo. Daar is de deathbed top 5 weer: Had ik maar meer gedaan wat ik zelf wil. Niet wat anderen van me verwachten.

levenslessen, single, kinderwens

2 Ondraaglijke pijn forceert beweging

Je kwaliteit van leven wordt bepaald door hoe goed jij klappen kunt incasseren.
Voel je jezelf kut & mislukt? Niet in staat om dealen met het solobestaan en geen zin in de toekomst? Dat ligt niet aan jou. Er zijn legio dames (en heren) in dezelfde situatie. Alleen heeft niemand je er op voorbereid dat dit soort dagen eraan kwamen.

Het probleem is niet dat de pijn te groot is.

Het probleem is dat de pijn niet groot genoeg is.

Pas als je echt niet anders kunt, du moment dat je denkt, ‘Ik word gek. Helemaal knettergek.’, precies dan kom je in actie.

Dan download je die gids van wil ik een kind.nl.
Dan tjoep je de pil in de prullenbak en googled stiekem zwanger worden.
Of je raadpleegt de Wikihow Voodoo pop maken om deze-en-gene professioneel te beheksen.

single, levenslessen, kinderwens

3 Het geheim van gezinsgeluk in de 21e eeuw: acceptatie

Ik wilde dolgraag kinderen. Hij niet. M’n lief. Hij was pas 38. Hij kwam net uit een relatie met iemand van wie hij dacht dat het de liefde van z’n leven was. Hij wilde geen kinderen. Hij wilde herstellen van z’n liefdesverdriet. Hij wilde tijd voor zichzelf.

Heb ik weer. Val ik eindelijk op een goede man. Is hij er niet klaar voor. TERWIJL IK 39 BEN!

Niet eerlijk.

Accepteer dat het oneerlijk is. Het enige waar je controle over hebt is jouw reactie op gebeurtenissen. Ik heb geen controle over wat mijn vriend moet willen. Hmpf, daar heeft ie zelf amper controle over.

Acceptatie is geen zwakte, het is een kracht.

Tenminste, dat kan het zijn. Na acceptatie kun je werken aan de toekomst. Jouw toekomst.
Acceptatie is de eerste stap op weg naar jouw vorm van gezinsgeluk.

Je bent single en je wil graag moeder worden. Jij wil graag kinderen en hij niet. Jij wil graag kinderen en hij heeft al kinderen. Jij wil graag kinderen en hij is tien jaar jonger en wil nog twintig jaar wachten.

Dat weet je.

Dan kun gaan wroeten in het echte leven. De realiteit aanpassen. Hoe maak je jouw variant van gezinsgeluk?

 veerkracht, kinderwens, moeder worden

4 De kunst van het er tegenaan gaan. Veerkracht = Klap & Hoppa

De klap incasseren, accepteren en hoppa, doen. Je vindt je geliefde niet. Onderzoek de situatie? Met wie date je, wat zoek je, ben je realistisch, past wat je wil ook bij je wensen? Je dagelijkse wensen? Val je op Don Juans en smacht je naar geborgenheid? Wat betekent geborgenheid en op welke andere manieren kun je dat verkrijgen? Een goede vriendin zei ooit:

Ach Eef, jij hebt gewoon bindingsangst.

En dat was ook zo. Deels. Daarom is het zo interessant om je hechtings-stijl te onderzoeken. Voor inzicht is het noodzakelijk dat je secuur verwoordt wat er aan de hand is. Dat heb ik geleerd van mijn psycholoog.

Ik: Mannen willen mij alleen maar voor de seks.
Hij: Alle mannen? Noem ze eens op dan.
Ik: Nou Harry van de geile seks.
stilte
Ik: Mwah, eigenlijk alleen Harry.
Hij: Dan moet je dat zeggen. Harry wil mij alleen voor de seks.

Toen ik de klap van Harry’s oppervlakkige liefde had geïncasseerd kon ik verder. Waar het om gaat is veerkracht.

Voorbeeld van Eveliens veerkracht = Klap & Hoppa
Klap – single zijn eind dertig & Hoppa – naar psycholoog voor professioneel zelfonderzoek
Klap- Vriend gevonden maar die wil geen kinderen & Hoppa mezelf focussen op eigen pad kinderwens & Hoppa de voordelen van relatie met fijne man zien ook al wil hij geen kind
Klap – Fysieke onvruchtbaarheid, m’n eileiders zitten dicht & Hoppa IVF traject met lief die inmiddels om is en mee wil doen.
Klap & Hoppa

Evelien hou op, dit riekt naar TJAKKA gelul.

Boeien.

Iedereen krijgt shit, de gelukkigen onder ons trainen hun veerkracht.
Krijg je een klap van het leven? Kijk waar de hoppa zit.

Capice?

 kinderwens, lef, angst, vrees, gaan

5 Hoe word je een dappere Dodo? Durf, lef en doen

Het leven is superscary. Beangstigend. Fokking frightning. Wat als het niet lukt?

Wat als ik bij mijn IVF traject niet 1 eitje had geoogst? Of het gaat mis tussen m’n lief en mij. Of erger nog er gebeurt iets met Vesper? In de categorie, de mens lijdt het meest aan de angsten die hij vreest.

Angsten bestaan, je kunt er maar 1 ding mee doen. Omdenken.

lk kon een atelier krijgen op de NDSM krijgen. In een betonnen helling, zonder toilet, verwarming of deugdelijke electra. Ik zeg ja tegen de sleutel en lig een nacht wakker. Veel te grote ruimte, trippel de huur die ik nu betaal, ongehoorde shitload of work qua verbouwing.

Paniek.

Ik bel m’n zus.  Wat nou als het mislukt op de NDSM?
Ja, wat dan?
Ja wat dan?
Nou probeer eens antwoord te geven.
Nou, dan ga ik failliet en ben ik mislukt.
En wat dan?
Dan niks, dan lig ik failliet en mislukt in de goot.
Ja, maar wat gebeurt er dan?
Nou dat zeg ik toch, dan lig ik in de goot en dan komen er mensen langs om me uit te lachen. Ha ha, ze is failliet en mislukt.
Nee Eef, als je failliet gaat en het mislukt, dan moet je een baantje zoeken.
– Stilte –
O. Maar als ik het niet doe, dan moet ik ook een baantje zoeken. Sowieso. Dan kan ik net zo goed dat atelier proberen.
Precies.

Mijn zus is toevallig GGZ-therapeut, zij kan professioneel omgaan met paniekaanvallen (van een ander uiteraard).

Beter een goed plan verpest doordat het ten uitvoer werd gebracht, dan een goed plan laten liggen.

Ik geef je een klein trucje om simpel om te denken. Maak er een hoe-dan vraag van.
Angst – Hij wil geen kind met mij, dus kan ik geen moeder worden.
Omdenken – Kan ik moeder worden zonder hem? Hoe dan?
Angst – Ik kan het niet alleen.
Omdenken – Ik kan het niet alleen, wie kan mij helpen? Hoe dan?

Kortom Life scares me shitless, maar de angst voor niet leven en de ellende die daar uit voortkomt is nog groter

Je alternatief: geen actie/geen kind is kutter dan alle andere opties. Zo werkt lef.

Lef is schijtebroekerij voor de gevolgen van niets doen.

Powervrouwen, heldinnen en Beyonce hebben geen superpower. Voor hen is niets doen om hun droom te bereiken onacceptabel.

Ik ben niet mediterend, Zen boeddhistisch en relaxt op m’n 40ste valreep moeder geworden. Zo is het niet gegaan.

De gedachte aan geen-moeder worden was zo beangstigend. Ik werd er zo wanhopig, desperaat en gek van, dat ik vooruit schoot. Mijn angst was m’n benzine. De brandstof die me in de actie-stand heeft geholpen.

kinderwens, vrouw, in de war

6 Omarm je verwarring

Mensen adviseren je vaak om verstandig te zijn. Om te denken voordat je handelt.

Meh.

Denken en verstand worden overgewaardeerd. Is het verstandig om een kind aan je minnaar te vragen? Bedenk je vooraf om in 2 woongroepen te blijven wonen en het kind heen en weer te slepen omdat het verstandig is? Neuh.

We zijn het niet gewend. Out of de box denken voor je privéleven.

Nice, die creativity en andere hipstershit maar het plaatje bij gezinsgeluk is al generaties lang huisje, boompje, beestje. Niet huisje, boompje, plan B.

Ook al mislukt dat gevaarlijk vaak in de praktijk. Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding. Ook met kinderen. Juist met kinderen.

De sneuvelbereidheid van getrouwde stellen is verbijsterend.

Hou op met de alternatieven te bestempelen als concessies. Water bij de wijn. Jammer de bammer. Mekker, mekker, mekker. Helemaal niet.

Je leven is geen concessie. Het is zoals het is.

Als je jezelf als single vergelijkt met stellen, doe mezelf en jezelf een lol, geef die stellen dan ook eens een cijfer. Be real.

De haves en have-not’s zijn niet in te delen in relatie en single, maar in fijn privéleven en matig privéleven.

kinderwens, volharden, volhouden, daadkracht

7 Geef nooit op

Blijf gaandeweg leren. Heb daar lol in. Er is verder niets. YoLo is dat. Levenslang leren door doen. Goede ideeën verprutsen. Drinken en doorgaan. Pompen en toch verzuipen. Bam, hoppa.

Er zijn allerlei tips & tricks om je uithoudingsvermogen te vergroten. Ik geef hier de belangrijkst drie:

  1. Betrek anderen bij je reis. Weet wel wanneer je wie vraagt. Je wilt goed advies, gepaste steun of gewoon even uithuilen.
  2. Zet een stip op de horizon. Mensen overschatten wat ze in 1 jaar kunnen doen en ze onderschatten wat ze in 10 jaar kunnen bereiken. Blijf je uiterlijke leeftijd om moeder niet naar achteren verschuiven, maar maak een afspraak met jezelf. En zet ‘m in je agenda. Ook als het pas over 2 jaar is. Geef jezelf ieder kwartaal een ‘check-in call‘.
  3. Wees lief voor jezelf. Tuurlijk mag je best een paar baaldagen hebben, maar zeik jezelf niet af. Er gaan ook dingen wel goed. Kijk maar, noem drie dingen die vandaag goed gingen. Tussen de buien door fietsen, lekker broodje, je moeder die voor de verandering eens iets tactvols en zinnigs zei. Whatever.  3 x dankbaar zijn per dag helpt.

PS. Ik ben een topstok al zeg ik het zelf. Zet mij achter een deur en er wordt werk van gemaakt. Ik zweer het je 😉 Voor gratis kennismaking kijk hier.