eindejaar, evaluatie

20 minuten met je oude agenda voor 5 frisse inzichten

Evaluatie klinkt suf, mensen maken liever nieuwe voornemens. Ikzelf over hoe ik een puissant rijke fitgirl ga worden met een bestseller en een bolle bips.

Gaat niet gebeuren.
Wat er wel gaat gebeuren?

Maar zoals ik vorig jaar al schreef in mijn Oprah’s Inspired 7 stappen voor een succesvol 2017  een goed begin start met evalueren. Of zoals Oprah het verwoordt:

My therapy has come from paying attention to my life. 

Evalueren is verrijkend. Aandachtig je leven bestuderen. Al is het maar 20 minuten in januari 2018. Er zit meer in 2017 dan je jezelf herinnert.

Ik was m’n Puch Luxemburg brommervakantie bijna vergeten. De schouderpijn en chiropractor, de KEKmama reportage en m’n goede voornemens van vorige januari.

HMPF.

De Eindejaar Evaluatie

Nu is een goed moment om te kijken of ik in 2017 niet alleen ouder ben geworden maar ook wijzer.

eindejaar, evaluatie

Do It Yourself Eindejaar Evaluatie in 20 minuten

1. Pak je agenda zowel digitaal als analoog. Ik ben zelf een fervente Bullitjournalist en heb daarnaast m’n ical computeragenda doorgescrolled.

2. Noteer alle significante gebeurtenissen.

3. Leg de agenda’s weg en maak uit je hoofd een top 3 of 5 van tegenvallers en hoogtepunten.

4. Had je vorig jaar doelen? Heb je die gehaald of niet en weet je waarom?

5. Bekijk de lijst van significante zaken, de tops en flops en beantwoord de volgende vragen:
– Wat valt je op aan de lijst?
– Wat is belangrijk voor je?
– Waar wil je meer van?
– Wat wil je niet meer?
– Geef jezelf een themawoord of zin mee voor 2018, op basis van deze evaluatie.

evaluatie 2017

Dit zijn mijn persoonlijke resultaten

Significante gebeurtenissen genoeg. Voor m’n werk schreef ik er zo 22 op.

Het meest verguld ben ik mijn opiniestuk in NRC Moeders, wacht niet op de Ware. Supertrots ben ik ook op De resultaten van meer dan 100 KinderwensScans. Die kennis op een rijtje zetten was ook zaligmakend. Al die gesprekken die ik in mijn Ical voorbij zie komen leiden zo tot iets groters: kwalitatieve data over de kinderwens.

Het allermooist aan 2017  zijn de eerste zwangerschap van een donor, co-ouderschap met een homo-vrind en de eerste kindvrije vrouw van wilikeenkind.nl.

evaluatie

Dieptepunten in mijn privé-leven in 2017

De evaluatie met m’n agenda dicht. Tops en  flops.

Wat schiet me te binnen van afgelopen jaar?

Wat knaagt zijn die twee niet gehaalde doelstellingen. Zowel het afvallen als het rijker worden, staan al jaren op de lijst.

Weer mislukt. Of nou ja mislukt.

De tactiek die ik tot nu toe toepaste blijkt onvoldoende te werken. Zo’n weddenschap “iedere kilo boven de 80 op 1 januari 2017, krijg jij 100 euro van mij” werkt averechts. Alleen m’n portemonnee wordt er lichter van.

Wat zal ik eens aan doen aan dat gewicht? Het is now or never, ik word dit jaar 45. De overgang ladies.

Brrr.

1. Ik ga in ieder geval beter meten. Meten is weten. Begin meteen vandaag met Lifesum voor het bijhouden van m’n eetgewoonten. En ik herlees de PDF van Switch van de Heath Brothers over wat ik doen om daadwerkelijk verandering te bewerkstelligen.

2. Qua rijker worden ga ik mijn tijd beter verdelen tussen wilikeenkind.nl en deinfobalie.nl  want ik vind het werken voor de gemeente Amsterdam, Lowlands en Innovatie Motoren ook heel leuk.

3. Vijftien jaar woonde ik samen met Zweitse, de oprichter van mijn links radicaal biologisch vegetarische commune. Ik gun hem het samenwonen met z’n lief in Deventer en ik ben blij met m’n nieuwe homies. Het is vooral spannend, zijn vertrek, maar vooralsnog niet echt een tegenvaller. Het functioneren van de groep in 2018 bepaalt of het valt onder tegenvallers.

4. De NSDM X Helling. Als ik de plaatjes bekijk dan mis ik Klup X. Maar het is ook lekker rustig om niet op de NDSM te strijden tegen het oprukkend kapitaal en gentrificatie.

5. Die schouderblessure was afschuwelijk. Mijn lichaam moet topfit. Nondeju. Ik wil een taille en een bolle bips.

Of nee, fok topfit,

gewoon capabel genoeg voor de capriolen die ik wil uithalen.

 evaluatie, hoogtepunten

Hoogtepunten in mijn privé-leven in 2017

Gisteren pakte ik bij een huisgenoot zo’n mooi Chinees boekje van de vensterbank. Wel mooi, maar uiteindelijk toch niet iets dat je gebruikt, zei ik.

Jawel, zei ze, dat is m’n dankbaarheidsboekje. Daar schrijf ik aan het eind van de dag in waar ik dankbaar voor ben.

Goed idee zo’n boekje. De nr. 2 van de Oprah lijst: dankbaar en positief zijn. Ik hou niet van Tjakkaa-hiep-hoezee-het-leven-is-maakbaar mentaliteit. Maar mijn motto is wel al jaren lang:

Datgene waar je energie in steekt, groeit.

1. Ik ben zo blij met m’n lief en m’n dochter. Knuffelen, kroelen en nog meer knuffelen. Intens genieten van het ’s ochtends kunnen tutten (over 3 maanden gaat ze naar school dan is het afgelopen), van met z’n drieën voorin de Fiat Multipla zitten en van regenachtige zondagen Frozen kijken of naar de Winterefteling.

2. De relatie met mijn ouders en zus is goed en ik zie ze met grote regelmaat.

3. Het opiniestuk in NRC. JEUH!

4. Het analyseren en bewerken van alle gesprekken in een overzicht van de resultaten van de KinderwensScans. Zoveel input van vrouwen over hun twijfels, angsten en worsteling. Nu wordt die informatie ook constructief gebruikt, bijvoorbeeld in dat NRC stuk.

5. Eindelijk mijn kamer onder handen genomen en nu is een het een heerlijke plek. Perfect om lezen en netflixen.

Het is allemaal geen rocketscience of wereldnieuws maar ik kan wel concluderen dat mijn langgezochte geborgenheid is bereikt. Ik voel mij geborgen. En dan staan mijn vrienden nog niet eens op deze lijst.

Ik voel mezelf geborgen in m’n  privéleven en ik voel mezelf capabel in mijn werk. Al met al was 2017 een top jaar.

evaluatie, eindejaar

Evaluatie & antwoorden voor meer inzicht

– Wat valt je op aan de lijst?

De inhoud van m’n werk voor Wilikeenkind.nl is belangrijk voor me. Inhoudelijk is dit de beste baan die ik me kan wensen. Kennisoverdracht vind ik onverminderd leuk, de rode draad in mijn leven.

Ik ben extreem veel huiselijker geworden.

Ik stel al een paar jaar dezelfde doelen die ik niet haal. (Misschien leg ik de lat te hoog? Blijkbaar vind ik andere zaken toch belangrijker dan die doelen die ik mezelf stel. Wat heb ik specifiek gedaan om die doelen te halen?)

– Wat is belangrijk voor je?

De mensen van wie ik hou en m’n werk.

– Waar wil je meer van?

Geld.

Beweging.

Tantratraining.

– Wat wil je niet meer?

Langer dan drie dagen bij m’n ouders logeren (een gast en een vis blijven drie dagen fris).

Weddenschappen afsluiten over m’n gewicht (alhoewel, ik heb nu een deal waarmee ik het volgend jaar kan terug-verdienen).

Energie steken in menselijke zwarte gaten (dus iedere sjembek dat zeurt? Bek houwe).

– Geef jezelf een themawoord of zin mee voor 2018, op basis van deze evaluatie.

DISCIPLINE

Jeuh, gezellig. Ik heb er zin in.

liefs,

Evelien

PS Is jouw kernwoord ZELFONTWIKKELING?  Maak dan een afspraak voor een KinderwensScan. Waardevol en kosteloos.